Nejlepší akcie, do kterých můžete právě teď investovat vyšší částky

Těžko se mi vybírá to nejlepší z téměř čehokoli. Mohl bych například hodiny přemýšlet o tom, která píseň je nejlepší všech dob, a stejně bych byl při výběru nerozhodný. Nahraďte píseň profesionálním basketbalistou, rozehrávačem nebo hudebním umělcem a výsledek by byl pravděpodobně stejný.

Proto by nemělo být žádným překvapením, že vybrat nejlepší akcie, do kterých lze investovat 20 000 dolarů, pro mě není snadné. Existuje mnoho silných uchazečů. Myslíme si však, že tyto tři akcie (uvedené v abecedním pořadí) si zaslouží být na vrcholu seznamu.

1. Alphabet

Kritici společnosti Alphabet (GOOG) (GOOGL) se domnívají, že společnost v závodě o umělou inteligenci (AI) zaostává za OpenAI a Microsoftem. Zpochybňují schopnost vyhledávače Google nadále dominovat svému trhu. A ptají se, zda kultura společnosti Alphabet není překážkou její schopnosti inovovat.

Možná mají tito skeptici pravdu, ale pochybuji o tom. Mohlo by být velkou chybou podceňovat odborné znalosti společnosti Alphabet v oblasti umělé inteligence nebo odolnost vyhledávače Google. Tuším, že si to mnozí investoři uvědomují. I když se ChatGPT, GPT-4 od OpenAI a nově vylepšený vyhledávač Bing od Microsoftu těší velké pozornosti, zisky akcií Alphabetu jsou letos zatím na dostřel Microsoftu.

Zdroj: Shutterstock

Domnívám se, že v příštím roce dojde k oživení trhu s digitální reklamou, což by mělo společnosti Alphabet pomoci k opětovnému silnému růstu. Domnívám se, že vyhledávač Google si udrží dominantní postavení na trhu. Přechod na cloud by měl nabrat na obrátkách, protože organizace se snaží využít sílu nových funkcí umělé inteligence. Z toho by měl přímo těžit Google Cloud.

Také plně očekávám, že Alphabet zůstane jedním z předních lídrů v oblasti umělé inteligence. V nepříliš vzdálené budoucnosti by se měl stát hlavním tahounem růstu technologický byznys společnosti Waymo, který se zabývá samořídícími automobily. Věřím také, že kvantová výpočetní technika by mohla pro společnost Alphabet změnit pravidla hry.

Jen málo technologických gigantů se obchoduje s tak atraktivním oceněním, jaké má nyní společnost Alphabet vzhledem ke svým růstovým vyhlídkám. Tato akcie má potenciál vyletět vzhůru.

2. Amazon

Možná si nemyslíte, že akcie společnosti Amazon (AMZN) jsou oceněny tak atraktivně. Koneckonců, jeho akcie se v současné době obchodují za téměř 57násobek očekávaného zisku. Nicméně metriky ocenění založené na výnosech nebyly u společnosti Amazon nikdy až tak užitečné.

Konsensuální cílová cena pro akcie Amazonu v příštích 12 měsících odráží potenciál růstu o téměř 40 %. Nevím, zda akcie vzrostou o tolik, ale očekávám výrazné zisky. Iniciativy společnosti Amazon v oblasti snižování nákladů by měly zvýšit její zisky a volný peněžní tok. Trh tato zlepšení pravděpodobně odmění vyšší cenou akcií.

Zdroj: Bloomberg

Amazon Web Services (AWS) může těžit ze stejných trendů, které by měly pomoci službě Google Cloud. Důležité je, že AWS je již nyní nejziskovějším podnikem společnosti Amazon. Pokud bude přechod na cloud postupovat tak, jak si myslí generální ředitel Andy Jassy, mohla by se společnost AWS stát v příštích 10 až 15 letech větší, než je dnes celý podnik Amazonu.

Nepřehlédněte však příležitosti pro její hlavní činnost v oblasti elektronického obchodování. V této oblasti je stále dostatek prostoru pro růst. Kromě toho Amazon pokračuje v expanzi na další trhy, zejména v oblasti primární péče. Tento gigant v oblasti elektronického obchodování a cloudového hostingu by se mohl v příštím desetiletí a v dalších letech stát mnohem větším.

3. Vertex Pharmaceuticals

Společnost Vertex Pharmaceuticals (VRTX) nemá se společností Amazon mnoho společného. Podle mého názoru však existuje alespoň jedna podobnost: předpovídám, že obě akcie se během příštích sedmi let minimálně zdvojnásobí.

Cesta společnosti Vertex ke zdvojnásobení začíná u její franšízy na cystickou fibrózu. Velká biotechnologická společnost má stále prostor pro výrazný růst tržeb na tomto trhu, a to zajištěním dalších dohod o úhradách a získáním regulačních povolení pro předepisování svých současných léčebných postupů mladším pacientům. Také zisky generované léky na cystickou fibrózu dávají společnosti Vertex spoustu peněz, které může investovat do rozšiřování svého portfolia a do rozvoje podnikání.

Zdroj: Vertex

Společnost Vertex by měla být jen kousek od toho, aby do své nabídky přidala léčbu necystické fibrózy. Společnost doufá, že ještě letos získá povolení pro přípravek exa-cel jako léčbu srpkovité anémie a beta-talasemie závislé na transfuzích. Tato terapie s úpravou genů je jen první z několika kandidátů, které Vertex očekává, že uvede na trh v příštích pěti letech a které mají potenciál vydělat nejméně 2 miliardy dolarů ročně.

Jeden z těchto kandidátů, inaxaplin, je v pozdní fázi testování jako léčba onemocnění ledvin způsobených APOL1. Toto onemocnění postihuje celosvětově více pacientů než cystická fibróza. Jako třešničku na dortu společnost Vertex vyvíjí léčbu pomocí ostrůvkových buněk, o níž se domnívá, že by nakonec mohla vyléčit cukrovku 1. typu. Pokud kandidáti společnosti naplní svůj potenciál, bude tato biotechnologická akcie v příštích několika letech téměř jistě velkým vítězem.