Tyto tři společnosti mění své trhy k lepšímu.

Je snadné následovat stádo. Mnohem výnosnější může být razit si vlastní cestu. Disruptoři často neuspějí, ale když uspějí, zrodí se obchodní modely, které zvednou laťku, a výsledky, které změní bohatství prvních věřících.

Pokud jste ochotni riskovat volatilitu, která je spojena s odlišným myšlením, existuje několik veřejně obchodovaných společností, které jsou na vrcholu zájmu. Airbnb (ABNB), Sleep Number (SNBR) a Bumble (BMBL) jsou tři disruptory, které mám právě teď rád.

Airbnb

Nemám nic proti hotelovým řetězcům. Nabízejí snadný přístup, škálovatelné řešení úklidu, stravování a údržby a také skvělý způsob, jak využít body z kreditních karet. Mohou však být také malé, dusné a hlučné. Někdy chcete něco jedinečnějšího a mnohem prostornějšího, a v tom případě přicházejí na řadu pronájmy nemovitostí.

Zdroj: Getty Images

Airbnb tuto hru zjevně nevynalezlo, když jeho zakladatelé zřídili nafukovací matrace pro hosty kongresů, kteří potřebovali přespat v San Franciscu. Dlouholetí milovníci rekreačních nemovitostí už léta využívali VRBO, HomeAway a další platformy. Airbnb však tuto nabídku posunula do hlavního proudu. Vytvořila tak chalupářský průmysl, v němž podnikaví hledači příležitostí shánějí nemovitosti, které chtějí přeměnit na prázdninové pronájmy, a také rostoucí základnu fanoušků z řad cestovatelů, kteří dávají přednost místní kultuře, kterou jim nemohou poskytnout hoteliéři.

Airbnb loni uskutečnilo hrubé rezervace v hodnotě 63,2 miliardy dolarů, což je o 42 % více než v roce 2021 na měnově upraveném základě. V aplikaci je 6,6 milionu aktivních nabídek, což je jen o 16 % více než před rokem, ale to je skvělá zpráva pro majitele nemovitostí, pokud rezervace rostou ještě rychleji než dostupnost.

S tržní kapitalizací 75 miliard dolarů se Airbnb v oboru pohostinství nikomu nevyhýbá. Analytici vidí, že růst tržeb se v tuto chvíli zpomaluje na polovinu desítek. Airbnb však dosáhla takového rozsahu, že se loni konečně poprvé stala ziskovou. Růst spodního řádku by měl být v tuto chvíli explozivní. Airbnb se obchoduje za tuhý 43násobek klouzavého zisku, ale při pohledu do příštího roku za rozumnější násobek 30. Odvětví ubytování už nikdy nebude jako dřív a Airbnb je platformou, díky které se to stalo.

Sleep Number

Pokud hledáte cenově výhodnější – a v současnosti neoblíbenou – postel, nezapomeňte na Sleep Number. Je to společnost, která stojí za jedinečným přístupem k lůžkovinám a nabízí matrace se vzduchovou komorou a nastavitelnou tuhostí. Svou vlastní cestu si razí již desítky let, ale před několika lety zvýšila laťku představením první chytré postele.

Sleep Number 360 se snaží zlepšit kvalitu vašeho spánku. Monitoruje váš spánek, a pokud zjistí neklid, upraví nastavení tvrdosti. Vyšší modely mohou někoho jemně nadzvednout, když chrápe, nebo na základě převalování a otáčení nastavit teplejší či chladnější postel.

Zdroj: Unsplash

Společnost Sleep Number je v podstatě v útlumu. Čisté tržby se zastavily, v posledním čtvrtletí vzrostly o pouhé 1 % a ve třech z pěti předchozích zpráv byly o něco nižší. Původním viníkem byl nedostatek čipů – přece jen se jedná o high-tech postele – ale nyní je problémem negativní poptávka. Vzhledem k nejisté ekonomické situaci a ledovému trhu s nemovitostmi není o špičková spací řešení velký zájem. Společnost Sleep Number plánuje v roce 2023 zisk mezi 1,25 a 2 dolary na akcii, přičemž čisté tržby by se měly pohybovat na stejné úrovni nebo klesnout o jednociferné číslo. Akcie se obchodují na 17násobku středu tohoto pokleslého výhledu, ale jen na 11násobku cílového zisku na příští rok.

Bumble

Online seznamování existovalo dlouho předtím, než se objevil Bumble. Tvůrkyně a generální ředitelka Bumble Whitney Wolfe Herdová byla ve skutečnosti součástí zakládajícího týmu Tinderu, který nakonec pohltila vedoucí společnost na trhu Match Group.

Bumble je postaven jinak. Herd měl problémy s kulturou Tinderu, v níž dominují muži, a s tím, jak se to promítlo do fungování seznamovacích aplikací. Bumble se odlišuje tím, že umožňuje ženám iniciovat komunikaci pouze v případě, že se jedná o navrhovanou shodu mezi mužem a ženou.

Zdroj: Getty Images

Bumble roste rychleji než Match Group. Čtyři roky po sobě zaznamenala nejméně 18% růst tržeb. Skupina Match Group zvýšila v loňském roce svůj nejvyšší zisk o méně než 7 %. Minulý měsíc nabídla povzbudivé pokyny. Jako nejrychleji rostoucí hráč mezi akciemi seznamovacích aplikací je Bumble narušitelem, který čeká na to, až do vašeho portfolia vletí Amorův šíp.