Portfolio pro předčasný důchod: 3 dividendové akcie, které je třeba koupit bez váhání

Sníte o brzkém odchodu do důchodu? Při troše plánování a finanční disciplíny je to možné. Bez ohledu na váš věk není lepší čas než dnes začít spořit a budovat investiční účty pro tento dlouhodobý cíl.

Chcete-li odejít do důchodu dříve, musíte své investice soustavně doplňovat o různorodé akcie. Dividendové akcie jsou dobrým zdrojem pasivního příjmu, který vám pomůže v důchodu. A tři z nich, jejichž nákup byste dnes měli zvážit, jsou ExxonMobil (XOM), Chevron (CVX) a Lockheed Martin (LMT).

1. ExxonMobil

Společnost ExxonMobil působí v oblasti těžby ropy a zemního plynu a již 40 let po sobě každoročně zvyšuje dividendu. Tohoto úspěchu dosáhla díky svému vyváženému obchodnímu modelu, který jí zajišťuje stabilitu bez ohledu na vývoj cen energií.

Zdroj: Getty Images

Z vyšších cen ropy přímo těží její těžební a výrobní aktivity. V loňském roce tato část společnosti díky vyšším cenám ropy a zemního plynu vydělala 36,5 miliardy dolarů, což představuje 131% nárůst oproti předchozímu roku. Podnikání v oblasti těžby a dobývání je však závislé na podmínkách na trhu. Kdyby to byl jediný zdroj příjmů společnosti ExxonMobil, nikdy by nedosáhla své impozantní série dividend.

V této oblasti se jedná o její navazující činnost – rafinaci ropy a provoz petrochemických závodů. Tyto podniky těží z nižších cen ropy, protože díky tomu mají nižší vstupní náklady. Tato navazující činnost poskytuje stálý zdroj peněžních toků, který zajišťuje stabilitu při kolísání cen ropy a zemního plynu.

V roce 2022 dosáhla společnost ExxonMobil zisku 55,7 miliardy dolarů, zatímco její volný peněžní tok – hotovost, kterou může použít na splácení dluhu, odměny akcionářům nebo reinvestice do podnikání – činil 62,1 miliardy dolarů. Tento peněžní tok částečně využila ke snížení svého dluhového zatížení – které v roce 2020 dosáhlo vrcholu ve výši 66 miliard USD – o 32 % v loňském roce. Akcionářům také vrátila více než 30 miliard dolarů prostřednictvím dividend a zpětného odkupu akcií.

Zdroj: Unsplash

V příštích pěti letech také plánuje investovat 17 miliard dolarů do snižování emisí uhlíku. Téměř 40 % těchto prostředků půjde na pomoc dalším společnostem při budování podniků s nižšími emisemi prostřednictvím zachycování a ukládání uhlíku, biopaliv a vodíku. Nedávno uzavřela dohodu s gigantem v oblasti vodíku a dusíkových produktů CF Industries o zachycování a ukládání 2 milionů tun oxidu uhličitého ročně z výrobního komplexu této společnosti v Louisianě. Jedná se pouze o jednu z mnoha dohod na trhu zachycování a ukládání uhlíku, který by měl do roku 2050 vzrůst na 4 biliony dolarů.

Společnost ExxonMobil má vyvážený obchodní model a dlouhou historii růstu dividend a její 3,65% výnos z ní činí solidní dividendovou akcii, kterou se vyplatí koupit již nyní.

2. Chevron

Společnost Chevron má mnoho společného se společností ExxonMobil, včetně vyváženého obchodního modelu, který zahrnuje těžební a navazující operace. Chevron má také impozantní sérii zvyšování dividend – 37 let po sobě.

V loňském roce dosáhla společnost těžící ropu a zemní plyn čistého zisku 35,5 miliardy dolarů, což představuje nárůst o 127 % díky silnému růstu v těžebních aktivitách. Tyto prostředky využila ke zvýšení dividendy o 6 % a vyplatila 11 miliard USD. Dalších 11,25 miliardy USD vrátila akcionářům prostřednictvím zpětného odkupu akcií.

Zdroj: Getty Images

Společnost Chevron využívá nízkouhlíkové energie také tím, že zvyšuje kapacitu výroby obnovitelných paliv. V loňském roce koupila společnost Renewable Energy Group za 3,15 miliardy dolarů, čímž se stala druhým největším výrobcem biopaliv a obnovitelných paliv v USA.Společnost také založila společný podnik s firmou Bunge, do kterého investovala 600 milionů dolarů na vývoj surovin pro výrobu obnovitelných paliv, a do roku 2024 chce zdvojnásobit jejich společnou kapacitu.

Společnost Chevron má solidní dividendový výnos 3,96 %, což z ní činí další atraktivní investici pro vaše portfolio pro předčasný důchod.

3. Lockheed Martin

Společnost Lockheed Martin je největším světovým dodavatelem v oblasti obrany podle tržeb, přičemž 73 % jejích čistých tržeb pochází z vládních zakázek v USA.

Vzhledem k tomu, že výdaje na obranu nejsou pro vlády jednotlivých států dobrovolné, má společnost Lockheed Martin díky dlouhodobým smlouvám zajištěnou spolehlivou základnu příjmů. Stabilní základna příjmů je jedním z důvodů, proč je společnost schopna každoročně zvyšovat výplatu dividend již 20 let po sobě. Nejen to, ale Spojené státy vynakládají na obranu mnohem více než kterákoli jiná země a nedávno schválily rozpočet, v němž na obranu pro rok 2023 vyčlenily 858 miliard dolarů.

Zdroj: Unsplash

Společnost Lockheed Martin má solidní dlouhodobé vyhlídky. Například ministerstvo obrany pořídí 2 500 letounů F-35 za 400 miliard dolarů a během 66letého životního cyklu stíhaček utratí dalších 1,27 bilionu dolarů za jejich provoz a údržbu. Kromě toho byl její dělostřelecký raketový systém HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) v uplynulém roce pravděpodobně nejpopulárnějším obranným produktem. Vzhledem k pokračující válce mezi Ukrajinou a Ruskem si systémy HIMARS pořídily země včetně Austrálie, Estonska, Litvy, Nizozemska a Polska, což společnosti Lockheed Martin přineslo příjmy přes 12 miliard dolarů.

Společnost Lockheed Martin je špičkovým dodavatelem obranných zařízení a geopolitické napětí po celém světě spolu s dividendovým výnosem 2,58 % z ní činí atraktivní dividendovou akcii, kterou byste dnes mohli přidat do svého diverzifikovaného portfolia.