Proč včera rostly ceny akcií společnosti Intel, Qualcomm a TSM?

Akcie předních polovodičových společností Intel(INTC), Qualcomm(QCOM) a Taiwan Semiconductor Manufacturing(TSM) během středečního obchodování vzrostly o 7,6 %, 3,1 % a 2,1 %.
Prakticky všechny akcie čipových společností byly povzbuzeny zprávou za druhé fiskální čtvrtletí, kterou Micron Technology (MU) předložila v úterý po uzavření trhu. Ačkoli samotné výsledky byly dost hrozné, zpráva a konferenční hovor nabídly důvody k domněnce, že odvětví dosáhlo svého cyklického dna.
Kromě toho Intel ve středu představil své současné čipy pro datová centra a budoucí plán, který investory zřejmě velmi povzbudil a naznačil, že všudypřítomná zpoždění společnosti při vydávání nových čipů by nyní mohla být minulostí.

Společnost Intel ve své prezentaci oznámila, že její čtvrtá generace procesorů Xeon pro datová centra s kódovým označením „Sapphire Rapids“ byla po získání 450 vítězných návrhů konečně dodána více než 50 výrobcům originálních zařízení. Procesor Sapphire Rapids měl na cestě na trh četná zpoždění; původně měl být uveden na trh již před rokem.
Zpoždění procesorů Sapphire Rapids vedlo k hrozivým výsledkům společnosti Intel a ke ztrátě tržního podílu ve prospěch společnosti Advanced Micro Devices (AMD) na důležitém trhu datových center. Zdá se však, že čipy jsou konečně dodávány, a to velkému počtu zákazníků.

Zdroj: Getty Images

Snad ještě povzbudivější je, že společnost Intel nastínila agresivně rychlý plán uvádění budoucích generací čipů pro datová centra, přičemž pátá generace procesorů Emerald Rapids má být uvedena na trh ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023, Sierra Forest a Granite Rapids pak v roce 2024.
Někdo by se mohl ptát, proč Intel potřebuje uvádět tolik různých čipů v tak rychlém sledu. Vedení společnosti Intel kromě toho, že dohání náskok soupeřů, kteří jsou o dálku před ním, také poznamenalo, že jeho různé čipy budou optimalizovány pro různé pracovní zátěže. Například některé čipy pro datová centra budou optimalizovány na výkon, zejména pro náročné výpočetní úlohy umělé inteligence, zatímco jiné by byly optimalizovány na efektivitu a spotřebu energie. Pracovní zátěže datových center se s nástupem umělé inteligence a dalších typů výpočtů rozšiřují a diverzifikují, takže se zdá, že společnost Intel je na dobré cestě, pokud jde o rozmanité portfolio produktů.

Kromě toho společnost Intel předložila také optimistické prognózy růstu datových center – v příštích pěti letech očekává roční tempo růstu procesorů pro datová centra v rozmezí 20 %. I kdyby si Intel pouze udržel svůj současný podíl na trhu, namísto toho, aby jej od AMD odkoupil, je tato prognóza pro výrobce čipů dobrou předzvěstí.

Zatímco Intel byl ve středu nejúspěšnějším, Qualcomm i Taiwan Semiconductor se také zapojily do nákupů v celém sektoru, pravděpodobně v souvislosti s výsledky společnosti Micron. Ačkoli čísla společnosti Micron byla podle všech měřítek dost špatná – nesplnila odhady tržeb a vykázala vysokou ztrátu na akcii – zdá se, že obchodníci s polovodiči považují toto čtvrtletí za dno poptávky po paměťových čipech.

Zdroj: Shutterstock

Generální ředitel společnosti Micron Sanjay Mehrotra v konferenčním hovoru s analytiky uvedl, že se domnívá, že příjmy jeho společnosti z datových center dosáhly ve druhém fiskálním čtvrtletí, které skončilo v únoru, svého dna. Navíc Mehrotra sice vidí, že objem prodeje počítačových čipů v jednotkách ve fiskálním roce 2023 klesne o střední jednociferné procento, ale zároveň předpověděl, že druhé pololetí bude mnohem silnější než první, protože zásoby zákazníků se vyčerpávají. Tento výhled se obecně rozšířil i na trh s mobilními čipy: Micron předpovídá, že prodeje mobilních jednotek letos mírně poklesnou, ale že druhé pololetí bude lepší než první.

Investování do polovodičového sektoru není pro slabé povahy, protože tyto akcie mohou téměř z ničeho nic prudce klesnout, když se jejich zisky zdají být v pořádku, a pak vyletět nahoru, když se jejich zisky zdají být hrozné. Středa byla příkladem druhé situace.
To platí i pro cyklické akcie obecně, ale polovodičové podniky jsou zajímavé tím, že mají potenciál dlouhodobě růst rychleji než HDP. Proto mohou být atraktivní pro dlouhodobě orientované investory, kterým nevadí držet krok s konkurenčními změnami v technologiích (jako se to stalo Intelu v posledních několika letech), nebo se držet přes nevolnost vyvolávající celoprůmyslové poklesy, jako byl ten, který nastal v loňském roce. Protože navzdory všem vzestupům a pádům je polovodičový sektor v posledním desetiletí jedním z nejvýkonnějších odvětví na trhu.