Zde jsou 2 “ Strong Buy “ dividendové akcie, které ochrání vaše portfolio

Trhy byly v poslední době zasaženy řadou ekonomických otřesů, z nichž nejnovější byla bankovní krize, kterou začátkem tohoto měsíce vyvolal krach Silicon Valley Bank. To rychle rozšířilo obavy z nákazy, protože zkrachovaly také banky Signature a Silvergate, které se zabývají kryptoměnami – a poté se objevily známky prasknutí mezinárodní těžké váhy Credit Suisse.

Ekonom Mohamed El-Erian varuje, že čelíme několika problémům současně a vyhlídky jsou chmurné.

„Není to jen dilema inflace versus růst, je to trilema – inflace, růst a finanční stabilita. A nemáme z něj dobré východisko. Pravdou je, že už neexistuje první nejlepší politická odpověď. Vše by mělo vedlejší škody a nezamýšlené důsledky,“ vyjádřil se El-Erian.

Podle El-Eriana by měl Federální rezervní systém reagovat zpomalením své politiky úrokových sazeb a zmírněním jejich zvyšování. Centrální banka by z El-Erianova pohledu měla toto brzdění udržet, dokud se bankovní turbulence nezmírní.

„Větší obavy mám z úvěrových problémů – a to se skutečně vrací k tomu, jak silně je ekonomika brzděna kvůli tomuto špatně zvládnutému cyklu úrokových sazeb,“ řekl El-Erian.

Zdroj: Bloomberg

V této situaci budou investoři přirozeně tíhnout k defenzivním akciím – a to rychle přitáhne pozornost k dividendám s vysokým výnosem. Dividendové akcie nabízejí určitou míru bezpečí tím, že vyplácejí tok příjmů bez ohledu na to, zda se trhy pohybují nahoru nebo dolů, a to pomůže izolovat investory, když se hlavní indexy obrátí na jih.

S ohledem na to vybrali pětihvězdičkoví analytici Wall Street jako správné kroky do budoucna dvě akcie s vysokým dividendovým výnosem, včetně jedné, která vyplácí až 11 %. A co víc, tyto akcie s označením „Strong Buy“ mají v záloze dvouciferný růst. Pojďme se na ně podívat blíže.

Vitesse Energy, Inc. (VTS)

Začneme v energetickém sektoru, a to společností Vitesse. Tato společnost vyplňuje zajímavou mezeru, protože zaujímá pozici v odvětví průzkumu a těžby uhlovodíků jako neprovozovatel. Stručně řečeno, společnost Vitesse se nezabývá přímo těžební činností, ale vlastní podíly v produktivních vrtech třetích stran. V tomto ohledu se společnost Vitesse blíží spíše investičním společnostem. Toto uspořádání dává společnosti Vitesse možnost soustředit se výhradně na generování maximálních výnosů pro akcionáře prostřednictvím akvizice solidního souboru aktiv generujících příjmy.

Společnost Vitesse působí na trhu již 10 let a za tu dobu nashromáždila portfolio aktiv s více než 50 000 čistými akry, na kterých se nachází 6 000 nebo více produktivních vrtů na ropu a zemní plyn. Za deset let své činnosti dosáhla společnost Vitesse výnosů přesahujících 124 milionů dolarů.

Po většinu doby svého působení byla společnost Vitesse v soukromém vlastnictví, přičemž hlavním akcionářem byla finanční skupina Jefferies. Začátkem tohoto roku se však společnost Vitesse oddělila a stala se veřejně obchodovanou společností. Akcie VTS debutovaly na Wall Street v lednu.

Zdroj: NYSE

V únoru společnost Vitesse oznámila první sadu čtvrtletních finančních výsledků od svého vyčlenění na veřejné trhy, a to za čtvrté čtvrtletí a celý rok 2022. Čistý zisk společnosti v loňském roce dosáhl 118,9 milionu dolarů, což představuje obrovský meziroční nárůst o 682 %. Společnost Vitesse tento příjem získala ze svých podílů na těžbě uhlovodíků, které v průběhu roku v průměru denně vytěžily 10 376 barelů ropného ekvivalentu. Z tohoto celkového objemu tvořila 68 % ropa a zbytek kombinace zemního plynu a zkapalněného zemního plynu a produktů.

Pro investory do dividend je zajímavé zejména to, že společnost Vitesse vygenerovala v roce 2022 peněžní tok z provozní činnosti ve výši 147 milionů USD; z toho 100 milionů USD tvořil volný peněžní tok. Tento peněžní tok dodal společnosti Vitesse odvahu vyhlásit první peněžní dividendu na kmenové akcie ve výši 50 centů na akcii. Dividenda bude vyplacena 31. března; při její roční sazbě 2 USD činí výnos 11 %. To je 5x více, než je průměrný dividentní výnos mezi firmami kótovanými na burze S&P.

Celkově lze říci, že společnost Vitesse vybudovala dobrý obchodní model, který přitáhl pozornost pětihvězdičkového analytika Lloyda Byrnea ze společnosti Jefferies.

„Vitesse posiluje svou majetkovou základnu akvizicemi v oblasti ropy a zemního plynu, zaměřuje se na aktiva s PDP a nerozvinuté zásoby s potenciálem rozvoje v blízké budoucnosti a uskutečnila více než 130 menších akvizic v celkové hodnotě ~580 mil. dolarů. Diferencovaná konkurenční pozice umožňuje společnosti Vitesse pokračovat v jejich realizaci. Vzhledem k dostatečným zásobám nevidíme fúze a akvizice jako krok z potřeby doplnit zásoby, ale jako strategickou volbu. Domníváme se, že společnost Vitesse by mohla i nadále sloužit jako konsolidátor neprovozovaných pracovních podílů v oblasti Bakken, a vzhledem k rostoucí aktivitě a upřednostňování FCF před růstem ze strany E&P existuje zásobník vysoce hodnotných příležitostí,“ vyjádřil se Byrne.

„Díky významným peněžním tokům plánuje Vitesse vyplácet fixní dividendu ve výši ~66 mil. dolarů ročně (~2 USD/sh DPS), což jí dává jednu z nejvyšších základních dividend mezi E&P se střední kapitalizací,“ shrnul přední analytik.

Při pohledu do budoucna dává Byrne akciím VTS rating Buy a cílovou cenu 23 USD, což naznačuje 25% potenciál růstu v horizontu jednoho roku. Na základě současného dividendového výnosu a očekávaného růstu ceny má akcie ~36% profil potenciálního celkového výnosu.

Za krátkou dobu svého působení na burze získala společnost Vitesse 3 hodnocení analytiků, všechna pozitivní, která podporují konsensus analytiků Strong Buy. Průměrná cílová cena akcie je 22,67 USD a současná obchodní cena 18,25 USD, což v ročním horizontu představuje potenciální zisk 24 %.

Archrock, Inc. (AROC)

Jako druhou dividendovou akcii na našem seznamu si vybereme společnost Archrock, která je důležitým hráčem v oblasti zemního plynu. Společnost Archrock je poskytovatelem služeb v oblasti komprese zemního plynu, techniky a technologie potřebné ke zkapalňování zemního plynu a produktů z něj. Jedná se o zásadní službu, která je nezbytná pro přepravu a dlouhodobé skladování zemního plynu.

Společnost Archrock působí a má pobočky ve většině velkých těžebních oblastí v dolních 48 státech, od Montany na jih přes Skalisté hory, Texas, Louisianu a pobřeží Mexického zálivu až po Appalače v Západní Virginii, Pensylvánii a New Yorku a Velká jezera.

Zdroj: Getty Images

V únoru společnost Archrock oznámila své finanční výsledky za 4Q22. Tržby společnosti za čtvrtletí dosáhly 218,9 milionu dolarů, což představuje meziroční nárůst o 12 %, a čistý zisk byl vykázán ve výši 10,5 milionu dolarů, což představuje meziroční nárůst o 75 %. Tento příjem přinesl zisk na akcii ve výši 7 centů na akcii, což bylo v souladu s odhady; číslo tržeb překonalo očekávání o 5,6 milionu dolarů.

Spolu se čtvrtletními výsledky společnost také vyhlásila rozdělení kmenové akcie na 15 centů. Výplata dividendy, která byla odeslána 14. února, činí ročně 60 centů a dává výnos 6,2 %.

To tvoří pozadí pro komentář pětihvězdičkového analytika TJ Schultze ze společnosti RBC, který o této společnosti říká: ,,V současné době je tato společnost na trhu s dividendami: „Odhad EBITDA na roky 2023/2024 zvyšujeme o 15-20 %, protože AROC zvýšil využití rychleji, než jsme očekávali. To by mělo vést k lepší cenové síle a maržím. Plánovaný růstový kapitál je z ~80 % nasmlouvaný a zaměřený na permský přidružený plyn, který by měl zajistit stabilnější růst a ochranu před výkyvy cen zemního plynu oproti suchým plynovým pánvím. Domníváme se, že společnost AROC by mohla investorům zajistit další kapitálové výnosy, pokud se naplní růstová očekávání, přičemž hlavním faktorem je schopnost zachytit další nárůst sazeb.“

Podle Schultzova názoru tyto vyhlídky podporují rating Outperform (tj. Buy) pro akcie a jeho cílová cena je stanovena na 15 USD, což naznačuje potenciál pro ~56% zhodnocení akcií v nadcházejícím roce.

Celkově jsou všechna tři nedávná hodnocení analytiků společnosti Archrock pozitivní a tvoří jednomyslné konsenzuální hodnocení Strong Buy. Akcie se aktuálně obchodují za 9,62 USD a průměrná cílová cena 13,67 USD znamená roční nárůst o 42 % z této úrovně.