Tato špičková finanční akcie má úžasný obchodní model: Čas na nákup?

American Express vyniká mezi mnoha akciemi finančních služeb.

Klíčem k úspěchu společnosti je její jedinečný obchodní model, známý jako uzavřená síť.

Ocenění akcií vypadá na základě jejich historických úrovní atraktivně.

Investování do odvětví finančních služeb může být obtížné vzhledem k často složitým a neprůhledným obchodním modelům. Tento názor podpořily nedávné otřesy, kterým čelily regionální banky – negativní vývoj, který může investory nadobro odradit.

Ne všechny finanční akcie jsou však stejné. Některé z nich mají skvělé obchodní modely, které prošly zkouškou času. Jedním z takových podniků je American Express (AXP), globální lídr v oblasti kreditních karet. Zde je důvod, proč by mohl nastat čas k nákupu této akcie.

Výhody výhodného obchodního modelu

Když investoři přemýšlejí o finančních akciích, mohou se okamžitě zaměřit na tradiční banky, jako je JPMorgan Chase nebo Bank of America. Možná je napadnou i karetní sítě jako Visa a Mastercard. Navíc by vás mohly zaujmout mladší fintech společnosti jako Block a PayPal. Tyto firmy poskytují různé služby a mají své investiční přednosti, abychom byli spravedliví.

Zdroj: Getty Images

Společnost American Express je však ve skutečně výhodné pozici, což může vysvětlovat, proč má Warren Buffett její akcie tak rád. Nejenže je vydavatelem kreditních karet, ale společnost je také acquirerem obchodníků a platební sítí. K 31. prosinci 2022 měla 133,3 milionu členů s kartami, což představuje meziroční nárůst o 10 %.

A tyto karty jsou přijímány u 99 % obchodníků, kteří přijímají kreditní karty v USA. Celkový objem plateb společnosti navíc v posledním čtvrtletí činil 413 miliard dolarů, což je o 12 % více než v předchozím roce.

Provozování takového vynikajícího obchodního modelu ve velkém měřítku je pro společnost American Express výhodné, protože může získat větší podíl na ekonomice transakcí, které probíhají v její síti, kdykoli je přiložena některá z jejích karet.

Společnosti Visa a Mastercard vybírají z transakcí, které proběhnou přes jejich platební kanály, drobné poplatky. JPMorgan Chase a Bank of America získávají od držitelů karet úrokové výnosy a poplatky a navíc si berou největší díl z toho, co obchodníci platí za přijímání plateb kartou, tzv. mezibankovní poplatek.

Zdroj: Pixabay

Společnost American Express je všechny shromažďuje díky svému výkonnému systému uzavřené smyčky. Ten vyhodnocuje úvěrové riziko a schvaluje držitele karty, přihlašuje obchodníky do své sítě a zpracovává transakce. Příjmy společnosti ze slev, tedy z toho, co obchodníci platí za přijímání karet American Express, se meziročně zvýšily o 25 % a loni dosáhly 30,7 miliardy dolarů. Čistý úrokový výnos, tedy údaj, který zahrnuje úroky získané z pohledávek společnosti z úvěrů na karty, se v roce 2022 zvýšil o 28 % na 9,9 miliardy USD.

A protože se společnost American Express zaměřuje na bohatší klientelu, která je ochotna platit vysoké roční poplatky za členství, inkasuje cenné poplatky za karty. Tento segment loni vygeneroval tržby ve výši 6,1 miliardy dolarů, což je o 17 % více než v roce 2021.

Právě tyto lidi chtějí obchodníci za své zákazníky, především proto, že mají větší kupní sílu, takže American Express může obchodníkům účtovat vyšší poplatky.

Díky přítomnosti na všech stranách transakce může společnost American Express shromažďovat více údajů o svých zákaznících a jejich výdajích, které pak využívá k podpoře svých fantastických programů odměn, což dále podporuje růst počtu zákazníků.

Zdroj: Pexels

Podívejte se na ocenění

Za posledních pět let vzrostly akcie American Express o 74 % (k 28. březnu). To je o 22 % lepší výnos než index S&P 500 a přibližně o 18 % lepší výnos než největší akcionář společnosti, konglomerát Berkshire Hathaway. American Express však za poslední měsíc poklesl o 8 %, což je pravděpodobně způsobeno všeobecným odklonem investorů od finančních akcií.

Investorům se nyní nabízí příležitost koupit trvanlivý, stabilní a předvídatelný stroj na výrobu složeného kapitálu za násobek ceny k zisku (P/E) ve výši 16. Toto ocenění je levnější než průměrné poměry P/E za tři, pět a deset let. Navzdory nepříznivým makroekonomickým faktorům vedení společnosti očekává v letošním roce dvouciferný růst tržeb a zisků, takže investoři by měli zvážit nákup akcií již dnes.