Malajsijské firmy odmítají zakázky kvůli nedostatku migrujících pracovníků

Zdroj: Unsplash
Přestože Malajsie v únoru zrušila zmrazení náboru zahraničních pracovníků v rámci COVID-19, nezaznamenala výrazný návrat migrujících pracovníků kvůli pomalému schvalování ze strany vlády a zdlouhavým jednáním s Indonésií a Bangladéšem o ochraně pracovníků, tvrdí průmyslové skupiny, společnosti a diplomaté.
Tato země jihovýchodní Asie, která je závislá na vývozu a je klíčovým článkem globálního dodavatelského řetězce, je závislá na milionech cizinců, kteří vykonávají práci v továrnách, na plantážích a ve službách, jíž se místní obyvatelé vyhýbají jako špinavé, nebezpečné a obtížné.
Výrobci, kteří tvoří téměř čtvrtinu ekonomiky, se obávají, že s rostoucím růstem přijdou o zákazníky z jiných zemí.
„Navzdory většímu optimismu ve vyhlídkách a nárůstu prodeje mají některé společnosti vážné potíže s plněním zakázek,“ uvedl Soh Thian Lai, prezident Federace malajsijských výrobců, která zastupuje více než 3 500 společností.
Pěstitelé palmového oleje jsou na bodu mrazu, uvedl Carl Bek-Nielsen, výkonný ředitel společnosti United Plantations, která pěstuje palmu olejnou.
Hned ráno budete vědět DŘÍVE NEŽ OSTATNÍ do čeho investovat.
„Situace je zoufalá a velmi připomíná situaci, kdy musíte hrát fotbal proti jedenácti mužům, ale smíte jich postavit jen sedm,“ řekl.
Malajsii chybí nejméně 1,2 milionu pracovníků ve výrobě, na plantážích a ve stavebnictví, přičemž tento nedostatek se den ode dne zhoršuje, protože poptávka roste se zmírněním pandemie, ukazují údaje z průmyslu a vlády.
Výrobci uvádějí, že jim chybí 600 000 pracovníků, stavebnictví potřebuje 550 000, průmysl palmového oleje hlásí nedostatek 120 000 pracovníků, výrobcům čipů chybí 15 000 a nemohou uspokojit poptávku navzdory celosvětovému nedostatku čipů a výrobci lékařských rukavic uvádějí, že potřebují 12 000 pracovníků.
Podle údajů společnosti S&P Global (NYSE:SPGI) klesl v květnu malajsijský index nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu na 50,1 bodu z dubnových 51,6 bodu a sotva se udržel v expanzi, protože v tomto odvětví bylo zrušeno nejvíce pracovních míst od srpna 2020.
Výrobci čipů se odvracejí od zákazníků, místní obyvatelé nemají zájem o práci v tomto odvětví a mnozí, kteří nastoupí, odcházejí za méně než půl roku, říká Wong Siew Hai, prezident Malajsijské asociace polovodičového průmyslu.
Odvětví palmového oleje, které se podílí na malajsijské ekonomice 5 %, varuje, že letos by mohlo přijít o 3 miliony tun úrody, protože plody shnijí nesklizené, což by znamenalo ztráty přesahující 4 miliardy dolarů. Průmysl gumových rukavic odhaduje, že pokud bude nedostatek pracovních sil přetrvávat, přijde letos o 700 milionů dolarů.
PRÁVA PRACOVNÍKŮ
Malajsijské ministerstvo pro lidské zdroje, které je zodpovědné za schvalování přijímání zahraničních pracovníků, na dotazy agentury Reuters týkající se nedostatku pracovních sil a jeho ekonomických dopadů neodpovědělo.
V dubnu ministr M. Saravanan uvedl, že společnosti požádaly o přijetí 475 000 migrujících pracovníků, ale ministerstvo jich schválilo pouze 2 065. Některé z nich odmítlo kvůli neúplným informacím nebo nedodržení předpisů.
Diplomaté z Indonésie a Bangladéše, dvou největších zdrojů zahraniční pracovní síly v Malajsii, řekli agentuře Reuters, že součástí zdržení při získávání migrujících pracovníků jsou i práva pracovníků.
Bangladéš v prosinci podepsal dohodu o vysílání pracovníků, ale její realizace byla odložena poté, co Dháka protestovala proti Malajsií navrhovanému postupu najímání pracovníků s odkazem na obavy, že by tento plán mohl vést ke zvýšení nákladů pro pracovníky a k dluhovému otroctví, uvedl bangladéšský diplomatický zdroj.
„Zaměřujeme se především na blaho a práva našich pracovníků,“ uvedl bangladéšský ministr pro sociální péči o emigranty a zahraniční zaměstnávání Imran Ahmed. „Dbáme na to, aby dostávali standardní mzdu, měli řádné ubytování, vynakládali minimální náklady na migraci a dostávali veškeré další sociální zabezpečení.“
Agentuře Reuters řekl, že Dháka nechce, aby „pracovníci skončili v dluhové pasti“, a dodal, že Malajsie chce do roka zaměstnat 200 000 bangladéšských pracovníků.
Spojené státy v posledních dvou letech zakázaly činnost sedmi malajsijským společnostem kvůli tomu, co Washington označil za nucenou práci.
Saravanan z Malajsie, který byl začátkem tohoto měsíce v Dháce, uvedl, že Malajsie ujistila bangladéšskou vládu, že zajistí lepší platy a ochranu blahobytu pracovníků. Odmítl tvrzení, že proces přijímání zaměstnanců byl chybný.
Saravanan minulý týden uvedl, že vláda dokončuje technické záležitosti, postupy náboru a dohody s některými zdrojovými zeměmi.
Indonéský velvyslanec v Malajsii Hermono, který stejně jako mnoho Indonésanů vystupuje pod jedním jménem, uvedl, že při nedávných dvoustranných rozhovorech se objevily obavy ohledně ochrany pracovníků.

Zanechte svůj telefon a email a budete kontaktováni licencovanými odborníky

document.getElementById( „ak_js_1“ ).setAttribute( „value“, ( new Date() ).getTime() );
Veškeré materiály a informace umístěné na internetových stránkách Burzovního Světa jsou čerpány z veřejně dostupných zdrojů, jako napriklad tyto a slouží výhradně pro informační účely. Při jejich tvorbě bylo postupováno s vynaložením maximální péče. Informace uveřejněné na internetových stránkách Burzovní Svět nemají charakter právních, daňových či jiného doporučení, analýz nebo návrhů a nabídek ke koupi či prodeji investičních nástrojů, jejichž realizací může dojít k poklesu či ztrátě investovaného majetku. Investiční doporučení, která jsou takto označena, jsou pouze informativní a nezávazná. Burzovní Svět neodpovídá za jakoukoli případnou škodu, která v souvislosti s nimi vznikne. Pro obchodování s investičními nástroji proto využívejte výhradně společnosti s udělenou licencí ČNB, popřípadě s platným povolením k činnosti na území České Republiky.
Burzovní Svět zároveň prohlašuje, že neodpovídá za přímou i nepřímou škodu vzniklou v důsledku obchodování na kapitálových trzích všeobecně a příspěvky v diskusích vyjadřující názory čtenářů, nemusí být v souladu s postojem provozovatele a není možno je tím pádem považovat za jeho názory. Udělením souhlasu / přijetím podmínek zároveň souhlasíte s možností zasílání, či jiného kontaktování v rámci marketingových služeb obchodních partnerů Burzovního Světa. Více informací o cookies
Burzovnisvet.cz © 2022
Burzovnisvet.cz © 2022

source

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *