Americký dolar klesá kvůli nejistému ekonomickému výhledu. Japonský jen klesá

Dolar v pondělí ráno v Asii klesl, protože ekonomický výhled zůstává nejistý.

Index amerického dolaru, který sleduje zelenou bankovku vůči koši ostatních měn, klesl o 0,29 % na 104,40. Americké trhy budou v pondělí kvůli svátku zavřené.

Měnový pár USD/JPY se snížil o 0,03 % na 134,93. Japonská centrální banka (BOJ) mezi svými jestřábími globálními kolegy zachovala svou ultra uvolněnou měnovou politiku, což poslalo jen ještě níže.

„Trh se připravoval na kapitulaci BOJ (ale) dostal přesný opak,“ což poslalo jen dolů, uvedl ve své poznámce hlavní devizový stratég National Australia Bank Rodrigo Catril.

Pár AUD/USD si připsal 0,44 % na 0,6960, zatímco pár NZD/USD vyskočil o 0,36 % na 0,6327.

Zdroj: Unsplash

Pár USD/CNY klesl o 0,63 % na 6,6743 a pár GBP/USD se zvýšil o 0,11 % na 1,2238.

Hlavní centrální banky minulý týden zpřísnily měnovou politiku zvýšením úrokových sazeb. Americký Federální rezervní systém minulou středu rozhodl o zvýšení úrokových sazeb o 75 bazických bodů, což je největší zvýšení od roku 1994, a to navzdory rostoucím rizikům recese. Ve čtvrtek překvapivě zvýšila úrokové sazby o 50 bazických bodů také Švýcarská národní banka a ve stejný den ji následovala Bank of England, která zvýšila sazby na 1,25 %.

Předseda Fedu Jerome Powell bude ve středu a ve čtvrtek vypovídat před Senátem a Sněmovnou reprezentantů. Fed minulý týden přislíbil, že jeho závazek zkrotit inflaci je „bezpodmínečný“, zatímco guvernér Fedu Christopher Waller v sobotu uvedl, že podpoří další zvýšení sazeb o 75 bazických bodů v červenci.

Americký prezident Joe Biden v sobotu uvedl, že v rámci boje proti inflaci zvažuje zrušení některých cel vůči Číně a možné pozastavení federální daně z benzinu.

Artykuł Americký dolar klesá kvůli nejistému ekonomickému výhledu. Japonský jen klesá pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *