Indie navrhuje vypořádat obchody s Ruskem v rupiích, pokud nákupy vzrostou

Indie navrhuje vypořádat obchod s Ruskem v rupiích, protože jihoasijská země pokračuje v nákupech ropy a zbraní ze země postižené sankcemi.

Dillí plánuje použít ekvivalent přibližně 2 miliard dolarů v rupiích uložených v ruských státem kontrolovaných bankách VTB Bank PJSC a Sberbank of Russia PJSC, uvedla tato osoba, která si nepřála být jmenována, protože jednání jsou soukromá. Plán by mohl být dokončen brzy, protože tento týden navštíví indické hlavní město ruští úředníci, dodala tato osoba.

Indie již dříve používala mechanismus rupie-rubl, který tentokrát upadl v nemilost kvůli extrémní volatilitě ruské měny, uvedla tato osoba a dodala, že vklady na ruských účtech by mohly do konce roku vzrůst na 5 miliard USD vzhledem k tomu, kolik Indie nakupuje.

Zdroj: Indiatimes

Vláda premiéra Naréndry Módího by ráda dokončila mechanismus, protože Indie zvyšuje dovoz ropy, aby využila poklesu cen poté, co USA, Evropa, Austrálie a Japonsko uvalily na Rusko hospodářské sankce. Levnější ruská ropa může pomoci Indii, která zaznamenala prudký nárůst inflace nad cílovou hodnotu centrální banky v důsledku růstu ceny ropy na téměř 130 USD za barel.

Zástupci Indické rezervní banky a ministerstva financí neodpověděli na e-maily s žádostí o komentář.

Indie měla v roce končícím březnem 2022 s Ruskem obchodní deficit ve výši 6,61 miliardy USD, přičemž celkový bilaterální obchod činil 13,1 miliardy USD. Dillí pracuje na zvýšení vývozu produktů, jako jsou léčiva, plasty a chemikálie, aby vyrovnalo bilanci.

Indie, která je největším světovým odběratelem ruských zbraní, odolává tlaku USA a Austrálie, aby své vztahy omezila. Jako argument pro pokračování dodávek uváděla hrozby ze strany Pákistánu a Číny, což přimělo USA, aby zvážily rozšíření zahraničního vojenského financování s cílem odklonit Indii od vojenské techniky vyrobené v Rusku.

Indie se v minulosti snažila zaujmout neutrální postoj k napětí mezi velmocemi, i když se připojila ke skupinám, jako je bezpečnostní aliance Quad s Austrálií, Japonskem a USA.

Artykuł Indie navrhuje vypořádat obchody s Ruskem v rupiích, pokud nákupy vzrostou pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *