Česká koruna dnes stejně jako v předchozích dnech stagnovala k euru i dolaru

Koruna dnes stejně jako v předchozích dnech stagnovala k euru, kurz okolo 17:00 zůstal na 24,73 Kč/EUR. K dolaru česká měna oproti předchozímu závěru oslabila o sedm haléřů na 23,64 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Kurz koruny se v posledních dnech mění jen minimálně, podle analytiků je to i díky devizovým intervencím České národní banky.

„Stabilita, která je poslední dobou na kurzu patrná, zřejmě souvisí s devizovými intervencemi ČNB. Na základě zveřejněné dekádní bilance ČNB odhadujeme, že od 11. května do 10. června již mohlo být na obranu koruny vynaloženo více než pět miliard eur, tedy přibližně tři procenta celkových devizových rezerv ČNB,“ uvedla analytička Komerční banky Jana Steckerová. Podle vyjádření členů stávající bankovní rady může být banka na trhu aktivní až do konce června, další postup bude záležet na rozhodnutí nově jmenovaných členů bankovní rady, dodala.

Bankovní rada centrální banky bude příští týden rozhodovat o nastavení úrokových sazeb, sejde se naposledy v nynějším složení. Podle končícího guvernéra Jiřího Rusnoka centrální banka 22. června zřejmě zvýší základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu či ještě víc. Důvodem je nadále rostoucí inflace, která v květnu dosáhla 16 procent.

Artykuł Česká koruna dnes stejně jako v předchozích dnech stagnovala k euru i dolaru pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *