Bill Gates říká: lidi s vysokým IQ potřebují společnosti šetrné ke klimatu

Voláme všechny mozkové kapacity: Bill Gates chce, aby lidé s vysokým IQ pracovali v podnicích, které jsou šetrné ke klimatu, místo aby se hrnuli na Wall Street.

Na nedávné akci TechCrunch Gates hovořil o tom, jak se jeho fond Breakthrough Energy zaměřený na klima snaží nalákat zaměstnance s vysokým IQ, kteří by jinak hledali lukrativní místa v oborech, jako je investiční bankovnictví. Breakthrough Energy má několik miliardářů – včetně Gatese, Jeffa Bezose, Raye Dalio a Michaela Bloomberga – ale Gates řekl, že úspěch fondu závisí hlavně na mladých lidech, kteří mají silné nápady, vysoké IQ a „chtějí pracovat na něčem, co není jen maximalizací jejich příjmů“.

„Součástí Breakthrough Energy bylo vzít IQ – nejlepší IQ na světě – a říct: ‚Hej, nedělejte jen deriváty na Wall Street,’“ řekl Gates. „To vyšle signál lidem na počátku jejich tvrdé vědecké, inženýrské kariéry, že toto jsou problémy související s klimatem, potřebujeme, abyste se zapojili.“

Gates poznamenal, že vysoké platy na Wall Street jsou pro mnoho mladých potenciálních zaměstnanců jasným lákadlem. Podle jeho slov jsou však tato zaměstnání „o něco méně honorovaná, než bývala“ – což dává pracovištím, která dbají na ochranu životního prostředí, potenciální výhodu pro přilákání nejlepších talentů.

Zdroj: Getty Images

To by mohl být přesvědčivý argument. V dubnu Matthew Killingsworth, vedoucí psycholog na Wharton School of the University of Pennsylvania, řekl televizi CNBC Make It, že existuje korelace mezi vysokými platy a pocitem osobního uspokojení – ale pouze u lidí, kteří upřednostnili peníze před ostatními životními cíli. A v květnu globální průzkum společnosti Deloitte zjistil, že 26 % mileniálů se rozhodlo pracovat pro svou současnou společnost, aby mohli ze své práce čerpat pocit smysluplnosti.

Téměř čtvrtina respondentů z generace Z s tím souhlasila, což potenciálně představuje rostoucí posun ve společenských postojích.

Pokud jde o Gatese, jeho zaměření na IQ je pozoruhodné vzhledem k tomu, že již dříve hovořil o tom, že se při hodnocení zaměstnanců méně spoléhá na knižní znalosti. Během panelové diskuse na Hunter College v roce 2018 řekl, že jediná věc, kterou by si přál vědět, když byl mladší, je, jak přínosné mohou být různé dovednosti – od emoční inteligence po vztahovou inteligenci.

„Myslel jsem si, že když má někdo vysoké IQ, může být dobrý ve všem,“ řekl Gates. „A myšlenka, že je třeba tyto různé typy dovedností kombinovat dohromady, mě vždycky nepřestávala překvapovat.“

Artykuł Bill Gates říká: lidi s vysokým IQ potřebují společnosti šetrné ke klimatu pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *