Bill Gates říká, že krypto a NFT jsou „100% založeny na teorii většího blázna“

Bill Gates není fanouškem kryptoměn ani nezaměnitelných tokenů.

V úterním projevu na konferenci TechCrunch věnované změně klimatu miliardář a spoluzakladatel společnosti Microsoft popsal tento fenomén jako něco, co je „stoprocentně založeno na teorii většího blázna“, čímž odkazoval na myšlenku, že nadhodnocená aktiva stoupnou na ceně, když se najde dostatek investorů ochotných za ně zaplatit více.

Gates žertoval, že „drahé digitální obrázky opic“ by „nesmírně zlepšily svět“, čímž narážel na tolik propagovanou kolekci Bored Ape Yacht Club NFT.

Zdroj: Getty Images

NFT jsou tokeny, které nelze vyměnit za jiné. Často jsou propagovány jako způsob, jak prokázat vlastnictví digitálních aktiv, jako jsou umělecké nebo sportovní sběratelské předměty. Kritici je však považují za přehnané a potenciálně škodlivé pro životní prostředí vzhledem k energetické náročnosti kryptoměn. Mnoho NFT je postaveno na síti za ethereum, druhým největším tokenem.

„Jsem zvyklý na třídy aktiv … jako farma, kde mají produkci, nebo jako firma, kde se vyrábějí produkty,“ řekl Gates.

Co se týče kryptoměn, „v tom se neangažuji,“ dodal Gates. „Nemám dlouhou ani krátkou pozici v žádné z těchto věcí.“

Kryptoměny se tento týden prudce propadly poté, co společnost Celsius, která poskytuje krypto půjčky, pozastavila všechny výběry z účtů. Tento debakl podpořil obavy z hrozící insolvence společnosti Celsius – a možných vedlejších účinků na další části kryptotrhu. Společnost Celsius ze své strany tvrdí, že „nepřetržitě pracuje pro naši komunitu“.

Zdroj: Getty Images

Poškozený kryptosvět si již lízal rány po pádu UST – takzvaného „stablecoinu“, který měl mít hodnotu 1 USD – a luny, jeho sesterského tokenu. Na svém vrcholu měly obě kryptoměny dohromady hodnotu 60 miliard dolarů.

Bitcoin se ve středu naposledy obchodoval za 21 107 dolarů, což představuje pokles o 7 % za posledních 24 hodin. Největší světová kryptoměna od začátku roku 2022 vymazala více než polovinu své hodnoty.

Artykuł Bill Gates říká, že krypto a NFT jsou „100% založeny na teorii většího blázna“ pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *