Měli byste opravdu nakupovat akcie nyní, nebo ještě chvíli počkat?

Když akciový trh prudce roste, je snadné propadnout nákupní náladě. Je to proto, že skutečně vidíme, že investice přinášejí ovoce hned. I když jsou ceny některých akcií vysoké, samotná dynamika celého trhu nám dává jistotu, že tyto ceny mohou vystoupat ještě výše.

Když se však akciový trh potácí, naše touha po akci může rychle zmizet. Najednou se sami sebe ptáme, jak dlouho bude pokles trvat. Dokonce můžeme pochybovat o zotavení některých akcií, které se za lepších tržních podmínek zdály být jistými vítězi.

Tento scénář se nyní pravděpodobně odehrává u mnoha z nás. Index S&P 500 tento týden sklouzl do medvědího trhu, inflace cválá vzhůru a úrokové sazby po celém světě rostou. Nyní se nabízí otázka: Měli byste nyní skutečně nakupovat akcie? Nebo je lepší ještě chvíli počkat? Pojďme to zjistit.

Zdroj: Getty Images

Výhody nákupu nyní

Nejprve si povězme o výhodách nákupu akcií nyní. Velkou z nich je ocenění. Mnoho solidních akcií kleslo na neuvěřitelně nízké úrovně.

Například rychle rostoucí výrobce elektromobilů Tesla (TSLA) se obchoduje za 56násobek odhadů budoucích zisků – což je méně než 160násobek ještě před šesti měsíci. To je při stoupajících ukazatelích, jako je návratnost investovaného kapitálu a volný peněžní tok.

Dalším příkladem je Moderna (MRNA). Společnost stále přináší miliardové tržby a zisky a dnes se obchoduje za pouhý 4,6násobek odhadu budoucích zisků. To je méně než 16násobek před rokem.

Existuje spousta dalších příkladů z různých odvětví. Akcie, které se ještě před nedávnem obchodovaly za mnohem vyšší ceny, jsou dnes k dispozici za velmi příznivé ceny.

Dalším důvodem, proč nakupovat nyní, je, že se vyhnete riziku, že přijdete o případné oživení. Historie nám říká, že trhy se vždy odrazí ode dna. Je to jen otázka času. Takže vaši oblíbení hráči mohou kdykoli vzrůst.

Zdroj: Getty Images

Nyní si povíme o jedné velké nevýhodě dnešního nákupu akcií – a tou je riziko, že trh může ještě více klesnout. Mohlo by se vám podařit získat akcie, o které máte zájem, za ještě nižší ocenění.

A co když akcie zůstanou na této podhodnocené úrovni ještě nějakou dobu? Pak budete muset opravdu počkat, abyste ze své investice měli užitek. To je důvod, proč někteří investoři s nákupem akcií právě teď váhají.

Význam dlouhodobého investování

Co byste měli s ohledem na tyto body udělat? Za prvé je důležité si uvědomit, že akcie byste nyní měli nakupovat pouze v případě, že plánujete investovat dlouhodobě. Tím mám na mysli alespoň pět let.

To však neznamená, že pokles bude trvat tak dlouho. To je časový horizont, který vždy upřednostňuji. To proto, že dává společnosti čas na zotavení – pokud náhodou prochází náročným obdobím, jako je například období vysoké inflace. A dává společnosti čas na růst – bez ohledu na ekonomickou situaci.

Jako vždy je důležité investovat tolik, kolik si můžete dovolit. To znamená, že byste si měli také odkládat prostředky pro případ nouze – abyste nemuseli sahat do svých investic.

Zdroj: Getty Images

Co se týče nákupu akcií, řeknu vám toto: Když máte pocit, že podnikání společnosti je silné, vyhlídky do budoucna jsou dobré a cena je přiměřená, je pravděpodobně čas se do ní zapojit. Právě teď by tedy mohl být ideální čas na nákup určitých akcií.

Jak bylo uvedeno výše, ceny akcií by mohly dále klesat. Je téměř nemožné uchopit akcie za jejich nejnižší cenu. Pokud však investujete dlouhodobě, nebude na tom příliš záležet. I tak budete mít prospěch z oživení své oblíbené akcie – a z růstu v příštích letech.

To vše znamená, že bychom se neměli bát medvědích trhů. A každý den může být tím správným okamžikem pro investování.

Artykuł Měli byste opravdu nakupovat akcie nyní, nebo ještě chvíli počkat? pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.