Předpověď trhu na 6 měsíců představuje pro Dow Jones velké riziko – ale i naději

V první polovině roku 2022 dostal akciový trh pořádně zabrat. Od rozhodnutí předsedy Fedu Jeroma Powella o agresivnějším zvyšování úrokových sazeb nyní dosahuje nových minim a akcie tak od počátku roku zaznamenávají střízlivé ztráty v rozmezí od 18 % u indexu Dow Jones po 23 % u indexu S&P 500 a 31 % u technologického Nasdaqu.

Prognóza akciového trhu na příštích šest měsíců však přináší záblesky naděje. Přestože americká ekonomika vykazuje známky slabosti a globální ekonomický a geopolitický obraz je chmurný, akcie mají šanci na ohromující návrat.

Ve hře je mnoho faktorů a investoři musí být připraveni chránit se na trhu, který bude jistě neklidný a volatilní. Vzhledem k rostoucímu riziku recese by se situace na akciovém trhu mohla zhoršit dříve, než se zlepší.

Zdroj: Canva

Průmyslový index Dow Jones a další hlavní indexy zatím v roce 2022 dostaly pořádnou ránu. Řada pokusů o rally vyvolala naději, že bolest skončí. Ve skutečnosti se výhled trhu IBD čtyřikrát změnil na „potvrzený růstový trend“ uprostřed pokusů o rally, ale pokaždé ustaly.

„V dosavadním průběhu roku se trh snažil ocenit některé nejhorší scénáře, pokud jde o inflaci i měnovou politiku,“ uvedl hlavní tržní stratég National Securities Art Hogan.

Hlavní akciové indexy nejsou jediné, které se potýkají s problémy. Malé akciové indexy propadly, přičemž index Russell 2000 se propadl o 27 %. Innovator IBD 50 ETF (FFTY), klíčový ukazatel růstových akcií, se propadl o téměř 38 %.

Proč by akciový trh mohl v příštích šesti měsících růst

Z historického hlediska je čas na straně akciového trhu. Hlavní investiční stratég CFRA Sam Stovall uvádí jasný precedens, kdy akciový trh své ztráty stáhne.

„V roce 2021 jsme zaznamenali nárůst cen o více než 20 %,“ poznamenal Stovall. „A v každém z 20 let od druhé světové války, kdy jsme měli v kalendářním roce nárůst o 20 % nebo více, se pak trh propadl v průměru o 11 %. Většinou tento pokles začal v prvním čtvrtletí. Přesně to se stalo i tentokrát.

„Pokud je na těchto historických údajích něco pozitivního,“ řekl, „pak to, že při jakémkoli pozorování, kdy pokles začal v první polovině roku, jsme se do konce roku pokaždé dostali zpět na break-even.“

Stovall uznává, že letošní hluboký propad ztěžuje návrat všech ztrát.

Hogan se však domnívá, že jsme blíže konci výprodeje na akciovém trhu než jeho začátku.

„Index S&P 500 může určitě zakončit rok výše,“ řekl. „Myslím, že jsme odvedli docela efektivní práci při oceňování některých nejhorších scénářů, kterých se obáváme a které se dost možná nenaplní.“

Zdroj: Unsplash

Vidí tři katalyzátory, které by mohly podpořit návrat akcií z jejich minim: ukončení ukrajinsko-ruského konfliktu, opětovné otevření Číny z „nulového Covidu“ a inflace, která se sama vyčerpá.

Hogan v současné době stanovuje cíl pro index S&P 500 na konci roku na 4800, což by znamenalo návrat přibližně 30 % ze současných úrovní.

Méně nadějí vkládá do Nasdaqu. Ačkoli si myslí, že by mohl dohnat ztracené pozice, domnívá se, že rok 2022 zakončí poklesem ve „vysokých jednociferných, nízkých dvouciferných číslech“.

Vedoucí tržní analytik společnosti Oanda Edward Moya si rovněž myslí, že akcie se do konce roku odlepí od plátna.

„Americké akcie by se měly do konce roku dostat zpět do pohody, protože Wall Street brzy začne plně oceňovat zpřísnění Fedu. Index S&P 500 může mít problémy, protože výdaje na služby budou převyšovat nákupy zboží, ale měl by získat zpět značnou část letošního poklesu,“ uvedl. „Nasdaq pravděpodobně zažije velké oživení v čele s megacap giganty. Nasdaq je v letošním roce níže o více než 30 % a mohl by se zotavit přibližně z poloviny tohoto poklesu.“

Historie je však nedokonalým vodítkem. Dnešní náročné podmínky by se mohly ještě zhoršit, pokud by ekonomika upadla do recese, což je nyní pravděpodobnější, protože Fed přistoupil k agresivnějšímu zvyšování sazeb než dříve.

Také druhý rok funkčního období prezidenta Joea Bidena s sebou nese znepokojivou historickou zátěž. Od druhé světové války přinášel druhý rok prezidentství podprůměrné výnosy na akciových trzích kolem 5 %, uvádí Stovall. Ve srovnání s průměrným ziskem 9,2 % ve všech letech od té doby.

Artykuł Předpověď trhu na 6 měsíců představuje pro Dow Jones velké riziko – ale i naději pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.