Ray Dalio, Bill Gates a Jack Dorsey začali svou kariéru před dovršením 15 let

Většina dětí ve věku 8 až 13 let tráví dny jízdou na kole, hraním videoher a vyhýbáním se domácím úkolům. Ray Dalio, Bill Gates a Jack Dorsey většinou dětmi nebyli.

Každý z této trojice miliardářů našel své profesní poslání ještě před dovršením 15 let. A přestože jejich rané seznámení s financemi, technologiemi a podnikáním bylo do jisté míry náhodné, Dalio říká, že si nemyslí, že je náhoda, že v následujících letech všichni dosáhli obrovského finančního úspěchu.

V nedávné epizodě podcastu „Armchair Expert“, který moderoval herec Dax Shepard, Dalio naznačil, že jeho kariérní dráha – stejně jako kariéra Gatese a Dorseyho – byla nastavena, když se ve 12 letech naučil orientovat na burze. Dodalo mu to naivní sebedůvěru, řekl, ale co je důležitější, jeho mozek v mládí vstřebával informace jinak.

„Před pubertou přemýšlíte jinak než po ní,“ řekl Dalio. „Učíte se jinak. A zkušenosti … mohou mít velmi velký vliv. Můžete se učit způsobem, který se později naučit nemůžete.“

Zdroj: Reuters

Dalioovy úvahy potvrzují i některé vědecké důkazy. Studie z roku 2018, kterou provedli vědci z MIT, zjistila, že „mnoho důkazů naznačuje“, že děti – zejména mladší 10 let – se snáze naučí plynně mluvit a osvojí si gramatická pravidla. „Základní příčiny zůstávají neznámé,“ uvádí se ve studii.

Podobné výsledky obsahovala i říjnová studie psychologů z Berkeley University, která naznačovala, že děti jsou zřejmě zvídavější než dospělí, protože se méně obávají chyb.

Všichni tři miliardáři se veřejně zamýšleli nad tím, jak jejich zájmy v dospívání vedly k úspěšnému profesnímu životu. Zde se dozvíte, jak jim jejich rané vášně pomohly rozvinout lukrativní kariéru:

Ray Dalio se ve 12 letech seznámil s akciovým trhem.
V 60. letech 20. století dělal dvanáctiletý Dalio caddicka manažerům z Wall Street na golfovém hřišti na Long Islandu v New Yorku. Zaslechl, jak se baví o akciovém trhu, a rozhodl se investovat svůj plat jako nosič, aniž by věděl, do čeho se pouští.

Zdroj: Getty Images

Dalio, kterému je nyní 72 let, v podcastu řekl, že se rozhodl investovat do společnosti Northeast Airlines, která se v roce 1972 sloučila s Delta Air Lines, protože to byla „jediná společnost, o které jsem kdy slyšel, že se prodává za méně než 5 dolarů za akcii“. Naštěstí tuto investici ztrojnásobil a podle neziskové organizace Academy of Achievement si do ukončení střední školy vytvořil akciové portfolio v hodnotě tisíců dolarů.

„Bylo to tak hloupé a šťastné,“ řekl Dalio v podcastu.

Tento raný úspěch Dalio zúročil ve společnosti Bridgewater Associates, hedgeovém fondu, který založil v roce 1975. Během zhruba čtyř desetiletí z něj vybudoval největší hedgeový fond na světě, než v roce 2017 odstoupil z funkce generálního ředitele.

Bill Gates začal psát počítačové programy ve 13 letech.
Když byl Gates v osmé třídě, naučil se psát softwarové programy. Spolu se svým spolužákem, který se stal obchodním partnerem Paula Allena, navrhl pro svou přípravnou školu automatizovaný systém pro rozvrhování hodin.

Zdroj: Unsplash.com

V roce 1993 Gates řekl Smithsonian Institution, že zkušenost s učením se – a neúspěchem – při psaní počítačového kódu v tak mladém věku mu dala příležitost vyzkoušet si něco, v čem byl „dobrý nebo co ho zajímalo“, ale pravděpodobně by to ve školním prostředí nedokázal.

„Sebepoznávání [v tomto věku] je skvělé, protože si člověk vytvoří pocit sebedůvěry a identitu: ‚Hele, tohle umím docela dobře. Vím to lépe než učitelé … Možná jsem v tomhle docela dobrý,“ řekl Gates. „Pokud je váš program špatný … pak ho opravíte a zkusíte to znovu. Je to smyčka zpětné vazby.“

Gates a Allen společně založili společnost Microsoft v roce 1975. Gates byl generálním ředitelem společnosti až do roku 2000. V pátek odpoledne měla společnost tržní kapitalizaci 1,85 bilionu dolarů.

Jack Dorsey začal programovat ještě předtím, než byl teenager, a stal se „posedlým“ dispečerským směrováním.

Když Dorsey vyrůstal, jeho otec – inženýr – občas nosil domů z práce desky s plošnými spoji. To vedlo mladého Dorseyho k tomu, že se „docela zajímal o rozebírání věcí“, řekl v roce 2014 v podcastu „The Business“ na Harvard Business School.

Zdroj: Getty Images

Tento zájem se změnil v programování poté, co jeho otec přinesl domů počítač, uvedl Dorsey v pořadu 60 Minutes televize CBS v roce 2013. A jako teenager řekl, že jeho zájem se rozšířil na dispečerské směrovací programy, které přidělují trasy vozidlům, jako jsou taxíky, kurýři a lékařské záchranné služby: Trávil čas posloucháním slovních kódů, které záchranáři používali na policejních skenerech.

Krátké výměny, které předávaly informace o poloze vozidel a činnosti řidičů, nakonec inspirovaly Twitter, řekl Dorsey. V roce 2006 Twitter spoluzaložil a vedl jej do roku 2008, poté znovu v letech 2015 až 2021.

Dorsey také v roce 2009 spoluzaložil společnost Block – dříve známou jako Square – a dodnes je jejím generálním ředitelem. A během této kariéry přispěl miliony dolarů na vzdělávací programy v oblasti kódování, přičemž zdůrazňoval důležitost budování dovedností v mladém věku.

Artykuł Ray Dalio, Bill Gates a Jack Dorsey začali svou kariéru před dovršením 15 let pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *