Společnost Merck jedná o převzetí společnosti Seagen, co to znamená?

V roce 2022 zatím došlo k menšímu počtu fúzí v některých odvětvích, například ve zdravotnictví, a to kvůli vysokým oceněním a skepsi ohledně antimonopolních vyšetřování.

Velcí výrobci léků zaznamenávají ztráty příjmů na pokraji vypršení platnosti patentů a v důsledku toho přistupují k fúzím, aby posílili svá portfolia.

Merck (NYSE: MRK) je jednou z takových zdravotnických společností, která uvažuje o cenných transakcích zaměřených na odvětví, jako je rakovina, vakcíny a zdraví zvířat. Podle nedávné zprávy deníku Wall Street Journal jedná Merck o koupi biotechnologické společnosti Seagen Inc. (SGEN), která se zaměřuje na léčbu rakoviny a jejíž tržní kapitalizace činí 30,46 miliardy USD. Očekává se, že tento krok rozšíří portfolio farmaceutické společnosti v oblasti léků proti rakovině.

Zdroj: Getty Images

Podle tohoto zdroje se očekává, že pokud nebude dohoda uzavřena kvůli regulačním otázkám, obě společnosti uzavřou marketingovou dohodu.

Ještě před zvažovanou transakcí se společností Seagen dokončila společnost Merck loni v listopadu akvizici společnosti Acceleron Pharma Inc. za 11,5 miliardy dolarů. Mezitím se společnost zbavila některých pomaleji rostoucích aktiv, jako jsou produkty pro zdraví žen a léčba cholesterolu, a vytvořila novou veřejně obchodovanou společnost.

Pozadí

V souladu se stávajícím vztahem budou společnosti Merck a Seagen vyvíjet a komercializovat léčbu rakoviny prsu. Podle dohody dostane Seagen zálohu 600 milionů dolarů a Merck koupí pět milionů akcií za 1 miliardu dolarů. Zajímavé je, že experimentální léčba bude testována společně s klíčovým produktem společnosti Merck – přípravkem Keytruda.

Názor Wall Street

Začátkem tohoto měsíce, po akci společnosti Merck pro investory zaměřené na onkologii na veletrhu ASCO, ponechala analytička společnosti Mizuho Securities Mara Goldsteinová pro společnost Merck rating Buy a cílovou cenu 100 USD (potenciál růstu 18,19 %).

Zdroj: Unsplash

Zbytek ulice je ohledně akcií opatrně optimistický, s konsensuálním hodnocením Mírný nákup na základě sedmi nákupů a tří pozdržení. Průměrná cílová cena společnosti Merck činí 98,20 USD a znamená potenciál růstu o 16,06 % oproti současné úrovni. Za poslední rok akcie posílily o 14,21 %.

Spodní linie

V situaci nejistých trhů a rostoucích obav investorů vzbuzuje nedávný vývoj ceny akcií společnosti Merck a slušné hodnocení analytiků optimismus. Dohoda se společností Seagen, pokud bude dokončena, by měla do značné míry posílit nabídku produktů společnosti Merck.

Artykuł Společnost Merck jedná o převzetí společnosti Seagen, co to znamená? pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.