Společnost ProShares tento týden spouští krátké bitcoinové ETF

Osm měsíců po založení prvního amerického ETF s futures na bitcoin plánuje společnost ProShares v úterý v USA spustit první ETF s krátkou pozicí navázanou na bitcoin, oznámil v pondělí poskytovatel investičních produktů.

Strategie ProShares Short Bitcoin, která se bude obchodovat na newyorské burze pod tickerem BITI, je navržena tak, aby investorům poskytla způsob, jak profitovat z poklesu ceny této kryptoměny. Její nákladový poměr bude činit 0,95 %.

Bitcoin o víkendu klesl na nové minimum roku 2022 ve výši 17 601,58 USD, podle společnosti Coin Metrics po šesti měsících poklesů v rámci širšího výprodeje rizikových aktiv.

„Jak ukázala nedávná doba, hodnota bitcoinu může klesat,“ uvedl v pondělí v tiskové zprávě generální ředitel společnosti ProShares Michael Sapir. „BITI poskytuje investorům, kteří se domnívají, že cena bitcoinu bude klesat, příležitost k potenciálnímu zisku nebo k zajištění jejich držby kryptoměn. BITI umožňuje investorům pohodlně získat krátkou expozici vůči bitcoinu prostřednictvím nákupu ETF na tradičním brokerském účtu.“

Zdroj: Unsplash

BITI bude prvním ETF svého druhu ve Spojených státech, společnost Horizons ETFs má krátké bitcoinové ETF kótované na burze v Torontu.

Společnost ProShares uvedla, že BITI je navržen tak, aby poskytoval opačnou výkonnost než index S&P CME Bitcoin Futures a že se snaží získat expozici prostřednictvím futures kontraktů na bitcoin.

Jak dobře načasované je spuštění, se teprve uvidí. Trhy zůstávají plné nejistoty, protože investoři čekají na další kroky Federálního rezervního systému a známky vrcholící inflace, ale mnozí stále spekulují o tom, že trh s kryptoměnami je na dně nebo blízko něj.

V pondělí se bitcoin nacházel asi 70 % od svého historického maxima, kterého dosáhl na začátku listopadu jen pár týdnů poté, co společnost ProShares uvedla na trh ETF Bitcoin Strategy (BITO). Bitcoin rychle obrátil směrem dolů a od té doby klesá.

Artykuł Společnost ProShares tento týden spouští krátké bitcoinové ETF pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.