Těmto bankám se dařilo během zvyšování úrokových sazeb Fedu v roce 1994

Federální rezervní systém minulý týden zvýšil svou základní úrokovou sazbu o tři čtvrtě procentního bodu a naznačil, že podobné zvýšení by mohlo přijít i v červenci, což je zatím nejodvážnější vyjádření jeho záměru bojovat proti prudce rostoucí inflaci.

Toto zvýšení bylo největší od roku 1994 a poslalo základní úrokovou sazbu Fedu do pásma 1,5 %-1,75 %, což je nejvyšší úroveň od března 2020, kdy pandemie Covidu začala naplno.

Někteří pozorovatelé trhu se domnívají, že by to mohlo znamenat začátek agresivního cyklu zvyšování sazeb připomínajícího rok 1994. Během pouhých 12 měsíců od února 1994 Fed téměř zdvojnásobil svou hlavní úrokovou sazbu na 6 % v sedmi rychlých zvýšeních, která zahrnovala jedno zvýšení o 75 bazických bodů v listopadu.

Ačkoli však rostoucí úrokové sazby obvykle prospívají bankovním akciím, index KBW Bank – který sleduje výkonnost hlavních bank a spořitelních ústavů – letos poklesl o 24 %, protože investoři zvažují rostoucí riziko recese s potenciálním ziskem marží z vyšších výpůjčních nákladů.

Zdroj: Reuters

Aby CNBC Pro zjistila, kterým bankovním akciím by se mohlo dařit, pokud se Fed vrátí ke své příručce z roku 1994, prověřila index S&P 1500 a vyhledala akcie amerických bank, jejichž ceny akcií vzrostly během 12 měsíců po únoru 1994 o více než 10 % a u nichž se očekává, že letos vzrostou jejich čisté úrokové výnosy alespoň o 10 %.

Akcie, které se objevily na obrazovce, jsou také většinou analytiků hodnoceny jako kupované a ti podle údajů společnosti FactSet očekávají, že v příštích 12 měsících vzrostou alespoň o 30 %.

Do výběru se dostalo pět amerických bank.

Akcie společnosti Charles Schwab vzrostly za 12 měsíců po únoru 1994 o 17,7 %. Očekává se, že v letošním roce vzroste čistý úrokový výnos o více než 30 %, a 60 % analytiků, kteří se touto bankou zabývají, má pro ni nákupní hodnocení, což jí dává v příštích 12 měsících potenciál růstu o 55,2 %.

Na obrazovce se objevila také SVB Financial Group – mateřská společnost technologicky zaměřené Silicon Valley Bank. Akcie během zvyšování sazeb v roce 1994 posílily o více než 45 % a očekává se, že v letošním roce zvýší své čisté úrokové výnosy o více než 70 %. Analytici, kteří se touto akcií zabývají, mají konsenzuální potenciál růstu této akcie ve výši 71,2 %.

Do seznamu se dostala i regionální banka Valley National Bancorp se sídlem v New Jersey. Akcie této banky vzrostly za 12 měsíců po únoru 1994 o více než 13 %. Očekává se, že banka v letošním roce zvýší své čisté úrokové výnosy o 27,3 % a analytici dávají akciím potenciální růst o 42 %.

Dalšími americkými bankovními akciemi, které se dostaly do výběru, byly First Bancorp a Cadence Bank.

Význam čistého úrokového výnosu
Čistý úrokový výnos je ukazatel finanční výkonnosti, který odráží rozdíl mezi příjmy z úročených aktiv banky a výdaji spojenými s úhradou jejích úročených závazků.

Akciím bank se obecně daří v prostředí rostoucích úrokových sazeb, protože úrokové výnosy, které banky získávají z úvěrů a investic, rostou rychleji než to, co platí za financování.

Čím vyšší jsou úrokové sazby, tím vyšší jsou čisté úrokové výnosy bank.

Růst úrokových sazeb však s sebou nese i rizika. Za prvé by mohlo dojít k masivnímu výprodeji dluhopisů. Zvyšování sazeb Fedem v roce 1994 vedlo k tomu, co bylo označováno jako „velký dluhopisový masakr“ v roce 1994, kdy do listopadu 1994 zmizelo z trhu s pevným výnosem více než 1 bilion USD.

Příliš agresivní cyklus zvyšování sazeb by také mohl uvrhnout ekonomiku do recese, což by vedlo k menšímu objemu půjček a potenciálně vyššímu počtu nesplácených úvěrů, protože spotřebitelé a podniky by měli problémy se splácením.

Artykuł Těmto bankám se dařilo během zvyšování úrokových sazeb Fedu v roce 1994 pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.