Bank of America a UBS vidí růst evropských akcií po těžkém prvním pololetí

Po prvním pololetí, které bude pro evropské akcie nejhorší od roku 2008, jsou stratégové optimističtí a věří, že se jim do konce roku podaří alespoň část ztrát umazat.

Podle průměru 15 prognóz v měsíčním průzkumu agentury Bloomberg index Stoxx Europe 600 zakončí prosinec na úrovni 467 indexových bodů, což znamená 14% nárůst oproti úternímu závěru. To by přesto představovalo 4% pokles za celý rok poté, co stratégové v uplynulém měsíci snížili cílové hodnoty v průměru o devět indexových bodů.

„Příští čtvrtletí může zůstat neklidné a volatilní, ale neměli bychom být daleko od vrcholu pesimismu,“ uvedl stratég Societe Generale SA Roland Kaloyan, který má pro index Stoxx 600 cíl na konci roku 415 bodů, tedy těsně nad současnou úrovní.

Evropské akcie se nadále potýkají s problémy a minulý týden se propadly na nejnižší úroveň od února 2021, protože se zvyšují obavy ze zpomalení ekonomiky v souvislosti s rostoucí inflací a zpřísněním měnové politiky, které je nutné k jejímu zkrocení. Index Stoxx 600 letos klesl o téměř 17 % a není daleko od toho, aby se připojil k indexu S&P 500 na medvědím trhu.

Podle stratégů Bank of America Corp. včetně Thomase Pearce je cyklus zpřísňování měnové politiky Fedu nyní „plně zaceněn“, což by mělo pomoci indexu Stoxx 600 k opětovnému růstu. Jejich cílová hodnota pro tento benchmark je 430 bodů a minulý týden poprvé od října 2021 zvýšili svůj postoj k evropským akciím z negativního na neutrální.

Zdroj: Stoxx.com

Stratégové se zastavili u pozitivního vývoje, „protože prozatím stále vidíme růstová rizika vychýlená směrem dolů a rizika pro reálné výnosy vychýlená směrem nahoru oproti našim očekáváním,“ uvedl Pearce.

Vypadá to levně

Devítiprocentní pokles indexu Stoxx 600 od začátku měsíce jej přiblížil k nejnižšímu cíli v panelu, který činí 380 bodů. Tu stanovil koncem února Stephane Ekolo z TFS Derivatives na základě podle něj příliš optimistického konsenzu analytiků ohledně zisků.

„Nedokážeme si představit žádné zlepšení a myslíme si, že silná a přetrvávající inflace, kterou v současnosti zažíváme, se promítne do destrukce poptávky, což by mělo vést k tlaku na marže,“ řekl Ekolo v rozhovoru ve středu. „To není prostředí, které by bylo pro akciové trhy konstruktivní.“

Po výrazném snížení ratingu v letošním roce na základě násobků forwardové ceny a zisku vypadají evropské akcie levně v porovnání s historií a stejně jako po celá léta i v porovnání se svými americkými protějšky. A přestože konsenzus ohledně zisků bude v nadcházejících měsících pravděpodobně klesat, někteří vidí v tomto regionu příležitost.

Zdroj: Unsplash

„Na sektorově neutrální bázi nebyl evropský trh v porovnání s USA téměř nikdy levnější než dnes,“ uvedla v komentáři zaslaném e-mailem Sutanya Chedda, evropská akciová specialistka UBS Group AG.

Chedda vidí index Stoxx 600 na konci roku 2022 na úrovni 480 bodů, přičemž rizika růstu i poklesu jsou nakonec podřízena vývoji cen energií. Ekonomové UBS očekávají po zbytek roku v Evropě slabší, ale nikoliv stagnující růst spolu s významnou dezinflací ve druhé polovině roku po několika měsících nepříjemně vysokého růstu cen.

Pohled na nákupní stranu

Na straně nákupu zůstávají velcí investoři ohledně regionu opatrní. Podle červnového průzkumu Bank of America jsou manažeři evropských fondů rozděleni v názoru na potenciální výnosy akcií, přičemž 32 % z nich očekává, že se v příštích 12 měsících zotaví alespoň o 5 %, a 34 % vidí prostor pro pokračování výprodeje.

„Vzhledem ke strukturálním protivětrům si myslím, že bychom měli být rádi, pokud nám akciové trhy zajistí průměrný roční výnos,“ uvedl v písemném komentáři Klaus Kaldemorgen, portfolio manažer skupiny DWS.