Dolar klesá s rostoucími obavami z recese kvůli jestřábímu postoji Fedu

Dolar v pátek ráno klesal a je připraven na svůj první týdenní pokles v tomto měsíci, protože obavy investorů z recese vzrostly poté, co americký Federální rezervní systém signalizoval své odhodlání „bezpodmínečně“ zkrotit inflaci.

Index amerického dolaru, který sleduje zelenou bankovku vůči koši ostatních měn, se snížil o 0,17 % na 104,25 bodu.

Měnový pár USD/JPY se snížil o 0,12 % na 134,76.

Pár AUD/USD si připsal 0,34 % na 0,6912, zatímco pár NZD/USD vyskočil o 0,46 % na 0,6304.

Pár USD/CNY se snížil o 0,06 % na 6,6947. Zatímco pár GBP/USD si polepšil o 0,16 % na 1,2280.

EUR/USD – Zdroj: Autochartist.com

Měnový pár EUR/USD vzrostl o 0,19 % na 1,0543 USD poté, co se propadl o 0,44 % kvůli neuspokojivým údajům o indexech nákupních manažerů v Německu a Francii, které podnítily očekávání, že Evropská centrální banka (ECB) by mohla provádět méně agresivní měnovou politiku.

„Trh začal přiměřeně ořezávat ceny pro příštích několik zasedání ECB,“ uvedl podle agentury Reuters Ken Crompton, úrokový stratég National Australia Bank.

„Objevilo se tam několik faktorů, které se opravdu sečetly a které začaly opravdu zpochybňovat, jak daleko bude ECB schopna zajít ve svém zpřísňování.“

Ve státě také přetrvávaly obavy z recese v souvislosti s utahováním měnové politiky. Ve čtvrtek zveřejněný index nákupních manažerů (PMI) ve zpracovatelském průmyslu USA dosáhl v červnu 52,4 bodu, což je méně než 56 bodů, které předpovídal Investing.com, zatímco v květnu bylo zaznamenáno 57 bodů, což naznačuje pomalejší aktivitu továren v červnu.

Předseda Fedu Jerome Powell ve svém druhém dni výpovědi v Kongresu zdůraznil, že boj Fedu proti inflaci je „bezpodmínečný“, zatímco guvernérka Fedu Michelle Bowmanová ve stejný den uvedla, že podporuje další zvýšení úrokových sazeb o 75 bazických bodů v červenci a následně ještě několik zvýšení o půl bodu.