Naplánujte si nákup akcií společnosti Alphabet po rozdělení 15. července

Akcie mateřské společnosti Google, Alphabet (NASDAQ:GOOG, NASDAQ:GOOGL) budou brzy mnohem dostupnější. Dne 15. července se akcie GOOG začnou obchodovat na bázi upraveného dělení 20 ku 1.

Akcionáři obdrží 19 dodatečných akcií Alphabet za každou jednu akcii, kterou vlastní v den splitu. Rozdělení akcií sníží cenu akcií společnosti Alphabet na přibližně 110 dolarů ze současných více než 2 200 dolarů. Tím se cena akcií dostane na nejnižší a nejdostupnější úroveň od roku 2005, tedy rok po vstupu technologické společnosti na burzu.

To je pro investory skvělá příležitost, jak do svého portfolia zařadit světovou technologickou firmu, aniž by přišli na mizinu. Akcie se dosud dělily pouze jednou, a to v roce 2014, kdy se společnost reorganizovala a přejmenovala na Alphabet. A toto rozdělení 2 ku 1 pouze snížilo cenu akcií na 567,55 USD.

Zdvojnásobení

Rozdělení akcií společnosti Alphabet přichází poté, co se cena akcií společnosti od května 2020 do začátku letošního roku více než zdvojnásobila, dosáhla historického maxima 3 042 dolarů a pro mnoho investorů se akcie staly nedostupnými. Od oznámení rozdělení na 20 ku 1 na začátku letošního roku však akcie GOOG klesly o 22 %. Levnější, ale pro většinu investorů stále drahé. Rozdělení umožní více investorům nakupovat akcie společnosti Alphabet, což rozšíří akcionářskou základnu a potenciálně povede k růstu ceny akcií. I když je třeba poznamenat, že společnost Alphabet provádí rozdělení akcií za velmi obtížných tržních podmínek. Akcie společnosti Amazon (NASDAQ:AMZN) se propadly o 18 % týden poté, co na začátku června provedla identické rozdělení akcií v poměru 20:1.

Zdroj: Getty Images

Rozdělení akcií se v letošním roce stalo populárním a plány na jeho provedení oznámilo několik dalších významných společností, včetně výrobce elektromobilů Tesla (NASDAQ:TSLA), společnosti Shopify (NYSE:SHOP), která se zabývá elektronickým obchodováním, a prodejce luxusního nábytku RH (NYSE:RH). Společnosti považují rozdělení akcií za způsob, jak vzbudit zájem o své akcie, přilákat drobné investory citlivé na cenu a snížit šok, který mnozí lidé pociťují při pohledu na akcie, které se obchodují za více než 500 nebo 1 000 USD za akcii. Rozdělení akcií sice nemění základní nebo finanční ukazatele společnosti, ale zpřístupňuje akcie většímu počtu investorů.

Solidní fundamenty

Kromě toho, že rozdělení akcií výrazně sníží cenu akcií GOOG, by se investorům mělo líbit i to, že Alphabet zůstává jednou z nejlépe řízených a nejvlivnějších technologických společností na světě se solidními základy a hvězdnými výsledky hospodaření. Tržby společnosti Alphabet v loňském roce dosáhly 257 miliard dolarů, což je více, než kolik dohromady utržili automobiloví giganti Ford (NYSE:F) a General Motors (NYSE:GM). Alphabet je v současné době osmou největší veřejně obchodovanou společností v USA podle tržeb a předpokládá, že její tržby letos vzrostou o více než 2o %. Většina příjmů společnosti nadále pochází z digitální reklamy, na které má 27% podíl na celosvětovém trhu prostřednictvím nástrojů, jako je YouTube a vyhledávač Google.

Zdroj: Shutterstock

Společnost Alphabet toho však nabízí mnohem více než jen online vyhledávání a reklamu. Společnost se sídlem v kalifornském Mountain View má v současnosti chapadla ve všem, co souvisí s technologiemi – od chytrých telefonů Google Pixel a samořídících automobilů až po umělou inteligenci a cloud computing. Společnost využívá hotovost ve výši 134 miliard dolarů, která leží na její rozvaze, k investicím do různých nových podniků. Zatímco mnohé z nich, jako například Google Glass, se neosvědčily podle představ, některé nové nápady, jako například chytrý reproduktor Google Home, se nakonec staly trefou do černého. Díky tomuto neustálému zaměření na diverzifikaci se společnost Alphabet drží v čele technologického sektoru a cena jejích akcií stoupá do nových výšin.

Od vstupu na burzu v srpnu 2004 akcie GOOG posílily o více než 4 000 %. Podle konsensuálního názoru analytiků by akcie měly v příštích 12 měsících posílit o dalších 43 %. Společnost navíc oznámila, že provádí program zpětného odkupu akcií v hodnotě 70 miliard USD.

Nákup akcií GOOG po rozdělení 15. července

Nadcházející rozdělení akcií společnosti Alphabet je označováno za „generační nákupní příležitost“ pro investory. Po rozdělení budou mít investoři příležitost koupit akcie Alphabet za nejnižší a nejdostupnější cenu od primární veřejné nabídky akcií (IPO) společnosti před téměř 20 lety. Přidáním akcií Alphabet do portfolia získají investoři přístup k nejmodernější technologické společnosti, která jistě přinese dlouhodobé zisky. Cena akcií společnosti Alphabet sice letos klesla, ale tento pokles je způsoben výhradně širším výprodejem technologických akcií a nemá nic společného s výkonností nebo výhledem společnosti Alphabet. Při ceně 110 dolarů za akcii po rozdělení jsou akcie GOOG jednoznačně výhodné.