Může převzetí ze strany Netflixu do budoucna zachránit akcie platformy Roku?

Chystá se akvizice společnosti Roku (NASDAQ:ROKU)?

Zatím ne. Ale stále se proslýchá, že Netflix (NASDAQ:NFLX) chce koupit výrobce televizorů a dalších zařízení připojených k internetu.

Když se 8. června poprvé objevily zvěsti o převzetí, akcie ROKU vyskočily o 10 %, protože investoři byli nadšeni vyhlídkou na spojení Netflixu a Roku. Od té doby ale nic. Nebylo učiněno žádné oficiální oznámení, takže analytici a investoři si kladou otázku, co bude dál s Roku a jeho obtěžovanými akcionáři.

Zdroj: Shutterstock

Zpátky v kurzu?

Pokud by Netflix o Roku skutečně usiloval, vrátil by se tento streamovací gigant do svých řad. Společnost Roku totiž vznikla v rámci Netflixu před jeho oddělením v roce 2008. Zakladatel a výkonný ředitel společnosti Roku Anthony Wood vyvíjel set-top box pro Netflix. Streamovací společnost však tento nápad nedotáhla do konce kvůli obavám, že by jí zařízení bránilo ve spuštění streamovací služby na více platformách.

Akvizice Roku nyní dává pro Netflix určitý smysl, protože by mu umožnila přístup k platformě Roku pro prodej reklamy, protože přechází od obchodního modelu založeného pouze na předplatném. Několik analytiků uvedlo, že nákup společnosti Roku dává smysl vzhledem k tomu, že by Netflix poprvé ve své 25leté historii mohl provozovat cílenou reklamu.

Načasování by navíc mohlo být výhodné, protože 65% pokles akcií ROKU v tomto roce snížil jejich tržní kapitalizaci z 60 miliard dolarů na 13 miliard dolarů, což by pro Netflix znamenalo snazší polykání.

Další problémy

I když spekulace o akvizici společnosti Roku společností Netflix mohou znít dobře, existují důvody, proč by se dohoda nemusela uskutečnit. Hlavním důvodem je skutečnost, že společnost Netflix byla v letošním roce oslabena, neboť cena jejích akcií se propadla o 70 % kvůli špatným finančním výsledkům a poklesu počtu předplatitelů. Samotný důvod, proč Netflix plánuje přidat do své služby reklamu (což dříve tvrdil, že nikdy neudělá), je ten, že tržní kapitalizace společnosti se letos snížila o 175 miliard dolarů.

Další obavou je, že rozvaha Netflixu je pod tlakem kvůli 33 miliardám dolarů, které letos věnoval na vývoj obsahu. Analytici se zřejmě shodují na tom, že případná nabídka na Roku by byla plně akciovou transakcí, protože společnost nemá hotovost potřebnou k akvizici. Přesto by akcionáři Roku mohli odkup od Netflixu uvítat, vzhledem k tomu, že akcie ROKU jsou v současné době 81 % pod svým 52týdenním maximem 490,76 USD.

Platforma Roku pro videoreklamu, která v prvním čtvrtletí letošního roku vygenerovala příjmy ve výši 647 milionů dolarů, je nyní hlavním zdrojem příjmů společnosti, protože prodej jejích fyzických streamovacích zařízení se po propuknutí pandemie výrazně zpomalil.

Počkejte si na akcie ROKU

Nyní není pro investory vhodná doba, aby zaujali pozici v akciích Roku. Nejistota spojená s možným převzetím společností Netflix dále snižuje cenu akcií Roku, která byla pod tlakem ještě předtím, než se zvěsti o akvizici objevily.

Investoři by také měli vzít v úvahu, že společnost Netflix a její akcie byly v letošním roce silně oslabeny zprávami o zpomalení růstu a nejistém výhledu. Dokud nebudeme vědět, co se stane s Roku, měli by investoři zůstat stranou. Akcie ROKU není vhodné kupovat.