CEO Fanatics Michael Rubin prodává vlastnické podíly ve sportovních týmech

Miliardář a generální ředitel společnosti Fanatics Michael Rubin v týdnu oznámil, že prodává svůj 10% podíl v mateřské společnosti, která vlastní kluby Philadelphia 76ers a New Jersey Devils, s odvoláním na střet zájmů v souvislosti se sběratelskými předměty a plánovanými sázkovými operacemi společnosti Fanatics.

Rubin nemá v plánu po prodeji svého podílu ve společnosti Harris Blitzer Sports & Entertainment koupit jiný tým, uvedla pro CNBC osoba obeznámená se záležitostí. Místo toho se soustředí na Fanatics, společnost zabývající se elektronickým obchodováním se sportovními potřebami, která se rozrostla do celosvětové působnosti s hodnotou 27 miliard dolarů.

„Když jsem byl součástí vlastnické skupiny, která v roce 2011 získala Sixers, Fanatics teprve začínala s malou kanceláří v King of Prussia, která prodávala pouze licencované sportovní produkty online,“ uvedl rodák z Pensylvánie v prohlášení zveřejněném na Twitteru. „Dnes se společnost Fanatics rychle proměnila v globální digitální sportovní platformu, která zahrnuje více než 10 000 zaměstnanců v 57 zemích a slouží téměř 100 milionům sportovních fanoušků po celém světě.“

Zdroj: Getty Images

Růst společnosti Fanatics byl částečně podpořen akvizicemi společností WinCraft, která vyrábí zboží se sportovní tematikou, a Topps, společnosti vyrábějící sběratelské karty, kterou koupila za 500 milionů dolarů.

Ve společnosti Fanatics, která má řadu licenčních práv a smluv s profesionálními a vysokoškolskými sportovci, mají podíl NFL, MLB, NBA, NHL, MLS a některé hráčské svazy.

Společnost Topps nedávno oznámila, že letos na podzim uvede na trh novou řadu sběratelských karet s vysokoškolskými sportovci, která bude zahrnovat více než 150 škol a z níž budou mít někteří hráči podíl na zisku.

„Měl jsem úžasnou příležitost stát se součástí vlastnické skupiny, která koupila tým, v němž jsem vyrůstal a který jsem zbožňoval,“ uvedl Rubin ve svém prohlášení. „Účastnit se zápasů, poznávat naše hráče a sledovat je zblízka, zevnitř, bylo jedním z nejvíce vzrušujících a poučných aspektů mého života.“