Proč je tento pád bitcoinu tzv. dobou ledovou v kryptu – nebojujte proti…

Medvědí trhy se staly pro ceny bitcoinu a dalších kryptoměn téměř rutinou. Od svého uvedení na trh v roce 2009 se cena bitcoinu šestkrát propadla o více než 50 %.

Generální ředitel společnosti Coinbase (COIN) Brian Armstrong v dopise ze 14. června, v němž oznámil snížení počtu zaměstnanců o 18 %, nabídl ujištění navzdory poslednímu pádu Bitcoinu a propadu cen ostatních kryptoměn. Armstrong uvedl, že kryptoměnová burza „přežila čtyři velké kryptozimy“ a podniká kroky potřebné k tomu, aby se jí to podařilo znovu.

Přesto je tato bouře na zcela jiné úrovni. „Je to doba kryptoledová,“ řekl IBD analytik společnosti Mizuho Dan Dolev. „Myslím, že to bude velmi hluboké, velmi dlouhé a mnoho kryptoměn to nepřežije.“

Výbuch údajného „stablecoinu“ TerraUSD, který zlikvidoval tržní hodnotu 40 miliard dolarů, urychlil vlnu oddlužování, která se teprve rozběhne. Tento měsíc zastavila výběry kryptopůjček platforma Celsius Network, která dohlížela na kryptografické vklady a půjčky v hodnotě 20 miliard dolarů, protože čelila nedostatku likvidity.

Zdroj: Getty Images

Jak Terra, blockchainová platební a spořicí síť, tak Celsius nabízely dvouciferné úroky, které závisely na býčích krypto scénářích. Kolaps těchto obchodních modelů Divokého západu však není ani tak příčinou, jako spíše příznakem rozpadu kryptoobchodu. Skutečný důvod, proč trh s kryptoměnami imploduje: Bitcoin a dalších zhruba 19 000 digitálních měn stojí před prvním cyklem zpřísňování Federálního rezervního systému, jehož cílem je zastavit propuknutí inflace.

Snadné peníze poháněly ceny kryptoměn

Po většinu své existence se kryptoměny těšily těm nejvyrovnanějším měnovým podmínkám. V období od uvedení bitcoinu na trh se Fed většinou snažil podpořit poptávku. Za tu dobu Fed skoupil státní dluhopisy a vládou kryté hypoteční cenné papíry v hodnotě 6,5 bilionu dolarů. Tím stlačil sazby ve snaze podpořit podstupování rizika, zvýšit hodnotu aktiv a stimulovat poptávku prostřednictvím přírůstku bohatství.

Většina těchto nákupů Fedu – 4,5 bilionu USD – přišla poté, co v březnu 2020 došlo ke krachu ekonomiky v důsledku koronavírové výluky. Vedle několika kol fiskálních stimulů fungovala ultra uvolněná politika Fedu až příliš dobře. Všechno toto měnové palivo podpořilo ekonomické oživení podpořené vakcínou a vyvolalo největší záchvěv inflace za posledních 40 let.

Nyní zvrat bezprecedentních stimulů Fedu deflacionuje hodnoty většiny aktiv. Prudký nárůst výnosů desetiletých státních dluhopisů zasáhl zejména růstové akcie. Jejich budoucí toky zisků jsou méně hodnotné, pokud jsou diskontovány do současnosti na základě vyšší bezrizikové výnosové míry. To pomáhá vysvětlit, proč technologický Nasdaq nedosahuje lepších výsledků než široký trh.

Pokud však jde o ocenění bitcoinu a dalších kryptoměn, žádné budoucí peněžní toky k diskontování neexistují.

Možná se blíží „nejočekávanější“ recese v historii Federálního rezervního systému

Krach bitcoinu ukazuje, že to není žádné digitální zlato

Krach bitcoinu „vyvrátil“ myšlenku, že nabízí zajištění proti inflaci jako digitální zlato, napsaly v květnu ekonomky Deutsche Bank Marion Laboureová a Galina Pozdnyaková. Místo toho, aby se obchodovaly jako zlato, vzestupy a poklesy cen kryptoměn korelovaly s Nasdaqem v „ohromující“ míře, napsaly.

Přesto se díky jízdě kryptoměn na horské dráze zdá být volatilita Nasdaqu krotká. Do 23. června se Nasdaq propadl o téměř 31 % oproti svému intradennímu maximu z 22. listopadu. Bitcoin, který dosáhl vrcholu 10. listopadu, se propadl o 70 %.

Zdroj: Getty Images

Zvýšení sazeb Fedu a další zpřísňující kroky

Jen několik dní předtím, než Bitcoin začal ustupovat, Fed oznámil, že omezí měsíční nákupy aktiv ve výši 120 miliard USD. Načasování se nezdá být náhodné. Historie vrcholů a údolí Bitcoinu se totiž většinou shoduje se změnami v nákupech aktiv Fedu.

První pád bitcoinu začal v červnu 2011, právě když Fed ukončil druhé kolo nákupů aktiv z období finanční krize. Druhý se shodoval se zúžením na jaře 2013 kvůli možnému ukončení dalšího kola nákupů aktiv. Začátek skutečného omezování na konci roku 2013 se shodoval s třetím krachem bitcoinu.

Krach na konci roku 2017 se shodoval se zvýšením sazeb Federálního rezervního systému, které přišlo v době, kdy Fed začal jemně ukončovat nákupy aktiv. Ani v jednom z těchto případů však nedošlo k něčemu podobnému jako v dnešním případě zpřísňování.

Na konci roku 2018, kdy zpřísnění měnové politiky pomohlo vyvolat krach na finančních trzích, dosáhla klíčová úroková sazba Fedu pouze 2,5-2,75 %. To byla nejvyšší hodnota v historii bitcoinu. Jakmile se však pokles indexu S&P 500 přiblížil k 20% hranici medvědího trhu, tvůrci politiky Fedu signalizovali změnu kurzu. Na podzim 2019 Fed snižoval sazby a nakupoval více aktiv.

Ale minulý týden, přestože indexy S&P 500 a Nasdaq již překročily hranici medvědího trhu, se tvůrci politiky rozhodli urychlit své plány na zpřísnění.

Fed se nezaměřuje na žádnou konkrétní třídu aktiv. Vymazání 2 bilionů dolarů pro trhy kryptoměn je však podle plánu.

„Byli jsme svědky zpřísnění finančních podmínek, a to přiměřeně,“ řekl 15. června šéf Fedu Jerome Powell.