Akcie směnárny Coinbase pravděpodobně stále nenašly své konečné dno, Co dál?

Akcie kryptoměnové brokerské společnosti Coinbase Global (NASDAQ:COIN) se od začátku roku propadly o neuvěřitelných 75 %.

Po takovém poklesu by se mohlo zdát, že akcie COIN jsou zde jasným nákupem. Určitě se musí někdy odrazit ode dna, že?

Ačkoli Coinbase možná čeká úlevná rallye, jakmile se cena Bitcoinu (CCC:BTC-USD) stabilizuje, bude trvat ještě dlouho, než se společnost dostane zpět na správnou cestu.

Zatímco v roce 2021 Coinbase generovala obrovské zisky, v blízké budoucnosti to tak nebude.

Analytici předpovídají firmě značné ztráty v letech 2022 i 2023. Zde je důvod, proč Coinbase hrozí dlouhodobý propad.

Zdroj: Shutterstock

Bližší pohled na akcie COIN

Kryptoměny se nacházejí uprostřed dalšího velkého krachu, ale je těžké se zbavit pocitu, že tentokrát je to horší než při předchozích propadech.

Platí to zejména proto, že v systému je nyní zakotveno tolik pákového efektu. Během boomu v roce 2017 lidé primárně pouze spekulovali na Bitcoin a Ethereum (CCC:ETH-USD) bez větší páky.

Tentokrát však existuje tuna dodatečného rizika prostřednictvím všech krypto půjček, dohod o sázkách, stablecoinů, výnosových farem atd.

Od krize kryptoměn v roce 2018 se třída aktiv změnila. Mnoho nových spekulantů v této oblasti přilákal příslib 15%, 20%, 30% nebo dokonce vyšších ročních výnosů.

To když ještě nesázeli na spekulativní aktiva se zdánlivě malou vnitřní hodnotou, jako jsou NFT.

Vzhledem k tomu, že Bitcoin sám o sobě ve skutečnosti negeneruje zisky ani peněžní toky, může být obtížné tyto slibované výnosy vytvořit. Lidé se obracejí ke stále komplikovanějším a neprůhlednějším finančním strukturám, aby se pokusili zajistit stabilní toky příjmů z kryptoměn.

Nyní, když tato uspořádání selhávají, je však těžké odvodit, kde může být dno. Nyní dokonce probíhá run na Tether, což je největší a nejdůležitější ze stablecoinů.

Pokud by selhal, došlo by k dalšímu masivnímu poklesu v oblasti kryptoměn. Pokud je nám známo, Coinbase si příliš velkou bilanci související přímo s cenami kryptoměn neudělala.

Nicméně objemy obchodů a poplatky se dramaticky sníží, když bude Bitcoin na 20 000 dolarech, o nižších cenách ani nemluvě.

Zdroj: Bloomberg

Poplatky za obchodování se propadnou

Největším problémem, kterému čelí akcie COIN, pokud jde přímo o zisky, je způsob, jakým se platí.

Standardní transakce pro maloobchodního obchodníka zahrnuje poplatek ve výši přibližně 0,5 % u společnosti Coinbase, ačkoli specifika se mohou lišit v závislosti na různých faktorech. Standardní 0,5% poplatek je pro Coinbase poměrně lukrativní.

V loňském roce, kdy byl Bitcoin na úrovni 60 000 USD, by nákup jednoho Bitcoinu u Coinbase stál 300 USD.

Hypoteticky řekněme, že Bitcoin posílil na 65 000 USD a obchodník prodal minci, aby si uzamkl zisk. Za prodej této mince za 65 000 USD by zaplatila 325 USD na dalším transakčním poplatku. To je 625 dolarů, které jdou do Coinbase za jedinou sadu transakcí nákupu a prodeje jednoho Bitcoinu.

Při současné ceně Bitcoinu pouhých 20 000 dolarů se bavíme o pouhých 100 dolarech za každou nákupní nebo prodejní transakci namísto 300 a více dolarů.

Navíc s poklesem ceny budou objemy obchodů skomírat. Čím déle zde bude cena skomírat, tím více maloobchodních obchodníků na kryptografii zanevře a zkusí místo toho něco jiného.

Kontroverzní propouštění ve společnosti Coinbase

Začátkem června se objevila zpráva, že se společnost Coinbase rozhodla zrušit nabídky práce, které učinila budoucím zaměstnancům Coinbase.

Stovky lidí, kteří přijali práci u Coinbase, zjistily, že pro tuto kryptografickou firmu najednou pracovat nebudou.

To byla obrovská rána pro lidi, kteří se již přestěhovali, podepsali nájemní smlouvy a podobně, aby se připravili na nástup do zaměstnání u Coinbase.

Zvláště kruté to bylo pro některé inženýry, kteří se na zaměstnání u Coinbase spoléhali, aby si udrželi nárok na americká víza.

Krátce po zrušení pracovních nabídek Coinbase propustila 18 % svých stávajících zaměstnanců. Propouštění přišlo tak náhle, že zaměstnanci byli informováni prostřednictvím osobních e-mailových adres, nikoliv prostřednictvím svých deaktivovaných e-mailových adres Coinbase.

Mohlo by se jednat o nezbytné kroky k ochraně podnikání Coinbase v dlouhodobém horizontu, ale společnost riskuje, že si tím způsobí vážné poškození pověsti.

Za předpokladu, že se jí podaří překonat současný kryptoburzovní krach v pořádku, může být pro společnost v budoucnu mnohem obtížnější přilákat talenty.

Verdikt o akciích COIN

Možná se Coinbase nakonec podaří své podnikání zvrátit. Možná se jí to ale nepodaří.

Ekosystém kryptoměn utrpěl v posledních několika měsících neuvěřitelné škody. Ztráta věcí, jako jsou stablecoiny, yield farming a spekulace na NFT, jakožto případů použití kryptoměn, otřásla kryptoměnami v základech.

Coinbase si bohužel ve snaze přežít poškodila vlastní pověst. Je pochopitelné, proč společnost musí rychle propouštět lidi ze svých řad, ale tento druh náhlého snižování nákladů může nenapravitelně poškodit firemní kulturu.

Připočtěte skutečnost, že poplatky společnosti Coinbase byly v letech kryptoměnového boomu ve srovnání s ostatními makléřskými společnostmi neobvykle vysoké, a je těžké vidět, že by se tato společnost v dohledné době vrátila k ziskovosti.