Evercore tvrdí, že tyto akcie je vhodné vlastnit v době růstu medvědího trhu

Podle společnosti Evercore mohou být silně zkrácené akcie se silným volným peněžním tokem v případě růstu medvědího trhu výkonnější.

Firma v pondělí vydala seznam nápadů na akcie, u kterých očekává, že by se jim mohlo dařit na základě jejich vysokého volného peněžního toku a velkých krátkých pozic.

„Říká se, že hotovost je v prostředí vysoké inflace přítěží,“ řekl Julian Emanuel, vedoucí oddělení akciových, derivátových a kvantitativních strategií společnosti Evercore. „Nejenže s tím vehementně nesouhlasíme, ale chceme akcie, které odhazují hotovost, a chceme akcie, u kterých lidé pokračovali v shortování po celou dobu poklesu. To jsou jména, o kterých si myslíme, že mají velmi vysokou šanci překonat výkonnost v rallye na medvědím trhu, která má podle nás ještě pokračovat.“

Zdroj: Bloomberg

Společnost Evercore prověřovala akcie, které mají tržní kapitalizaci 5 miliard dolarů a více, dále silný volný peněžní tok a vysoký krátký zájem, který je v horním kvintilu jejich rozpětí za poslední rok.

„Je to důležité, protože na medvědím trhu potřebujete každou výhodu, kterou můžete najít,“ řekl Emanuel. „Jsou to v podstatě jména s vysokým výnosem z volných peněžních toků a vysokým krátkým zájmem… V červnu nedosáhly nižších minim, zatímco index ano.“

Zjištění byla různorodá, pocházela z široké škály odvětví. Například v odvětví komunikačních služeb se na seznamu objevila mateřská společnost Google Alphabet, jejíž volný peněžní tok se letos odhaduje na 5,3 %.

Na obrazovce se objevilo několik společností zaměřených na spotřební zboží, včetně společnosti Williams-Sonoma, která prodává kuchyňské a domácí potřeby. Odhadovaný volný peněžní tok společnosti v letošním roce činí 12,8 % a její akcie jsou o více než 43 % níže než na svém vrcholu.

Do seznamu se dostala i energetická společnost Antero Resources, jejíž cash flow se v letošním roce odhaduje na 25,3 %. Akcie této plynárenské a ropné společnosti se od svého maxima propadly o téměř 28 %. Na seznamu se objevila také zdravotnická společnost Azenta a průmyslová společnost Knight-Swift Transportation. Odhadovaný volný peněžní tok společnosti Azenta činí téměř 30 %, zatímco u dopravní společnosti Knight-Swift se letos očekává 11,1 %.

Po 6,4% odrazu v minulém týdnu se index S&P 500 v pondělí příliš nezměnil.

Emanuel uvedl, že akcie by mohly pokračovat v růstu ještě několik týdnů a že trh možná zaznamenal dno, ale že není jasné, zda se jedná o dno současného cyklu. Kryptoměny již možná stanovily dno, poznamenal.

„Podle našeho názoru akcie pravděpodobně poběží až do [červencového] zasedání Fedu. Mohl by se trh otočit do zasedání Fedu? Samozřejmě,“ řekl. „Naším základním předpokladem je, že se jedná o rally na medvědím trhu a z definice to v určitém okamžiku skončí.“

Emanuel řekl, že není jasné, zda se akciová rally skutečně zastaví při příštím zasedání Federálního rezervního systému 26. a 27. července, ale mohlo by se to stát. Mnozí stratégové očekávají, že trh se opět rozproudí, až budou od poloviny měsíce zveřejňovány výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí.

„Děláme si iluze, že před týdnem bylo dno. Ne však úplné dno,“ řekl. Na medvědím trhu musí investoři přemýšlet o tom, zda je případná rally obchodovatelná nebo dostatečně investovatelná. „Domníváme se, že odpověď zní ano. Pokud jste dlouhodobý investor, měli byste nakupovat až o 20 % níže.“

Na svém červnovém minimu byl index S&P 500 o 23,9 % níže než na svém lednovém maximu.