Hyperrůstová povaha Microsoftu by mu mohla pomoci vyhnout se medvědímu trhu

Způsob, jak překonat medvědí trh, je investovat do sekulárních růstových akcií. Sekulární růst označuje trajektorii růstu, která není citlivá na cykličnost trhu. Související aktiva tak obvykle dosahují výkonnosti jak na rostoucích, tak na klesajících trzích. Podle společnosti Wedbush jsou akcie společnosti MSFT (NASDAQ:MSFT) sekulárním vítězem, na který je třeba vsadit, protože jejich expozice vůči segmentům s vysokým růstem by mohla vést k neomezené prosperitě.

Podle mého názoru má společnost Microsoft v současném tržním prostředí velkou páku. Především se jedná o podhodnocenou akcii, která byla přeprodána. A za druhé, jeho sekulární růstové vlastnosti by mohly vyvolat nákupní horečku investorů, kteří hledají vysoce perspektivní alokaci aktiv v době, která je pro trh náročná.

Hodnocení vlastností společnosti Microsoft

Příjmy společnosti Microsoft plynou ze tří klíčových segmentů: inteligentní cloud, produktivita a podnikové procesy a osobnější výpočetní technika. Chci pro vás strukturovat svou analýzu mixu jeho příjmů tak, že je rozdělím do odrážek.

Zdroj: Getty Images

Společnost Microsoft vytváří zhruba 35 % svých příjmů z inteligentního cloudu prostřednictvím své nabídky Azure. Předpokládá se, že trh s cloudovou infrastrukturou poroste do roku 2026 pětiletou složenou roční mírou růstu (CAGR) ve výši 13,4 %. Společnost Microsoft navíc vlastní zhruba 20 % trhu s cloudovou infrastrukturou.

Osobní počítače společnosti MSFT tvoří přibližně 34 % jejího mixu příjmů. Odvětví osobních počítačů dosáhlo zralosti a jeho předpokládaný růst CAGR do roku 2026 činí pouhých 8,17 %. Navíc s tržním podílem přibližně 3,4 % pro svou řadu zařízení Surface společnost Microsoft nevlastní velkou část tohoto odvětví.

Zbývá tedy 31 % příjmů společnosti Microsoft, které pocházejí z produktivity a podnikových procesů. Očekává se, že trh se softwarem pro produktivitu poroste do roku 2026 tempem 12,6 % a společnosti Microsoft patří skvělých 48,08 % tohoto trhu.

Celkově vzato, společnost Microsoft dosáhla pětiletého CAGR provozních příjmů ve výši 26,27 %, což ztělesňuje celkový růst její expozice v daném segmentu.

Shrneme-li to, klíčové segmentové vertikály rozhodně potvrzují, že akcie MSFT jsou sekulární růstovou hrou. Ačkoli růst segmentu osobních počítačů společnosti Microsoft není dostatečný, poskytuje klíčové synergie zbytku podniku. Pokud se tedy předpokládané trendy udrží, je pravděpodobné, že společnost Microsoft bude i nadále produkovat exponenciální růst zisků.