V EU byly schváleny dva přípravky společnosti AstraZeneca na léčbu rakoviny

V Evropské unii byly schváleny dva přípravky společnosti AstraZeneca (AZN) pro léčbu pacientů s rakovinou prsu.

Tento krok posiluje onkologické portfolio společnosti, přičemž jeden z odborníků letos naznačil, že Enhertu, jeden ze schválených léků, by mohl „přinést revoluci“ v léčbě některých druhů rakoviny prsu.

Společnost AstraZeneca má v současné době na TipRanks hodnocení Moderate Buy, které vychází z hodnocení 13 analytiků za poslední tři měsíce, z nichž devět hodnotí akcie jako Buy, tři jako Hold a jeden jako Sell.

Průměrná cílová cena pro akcie společnosti AstraZeneca se pohybuje v rozmezí od 15 300 pencí po 1 010 pencí, což znamená potenciál poklesu o 2,55 % oproti současné úrovni.

Riziko je nepřijatelně vysoké

Zdroj: Getty Images

Lynparza, lék vyvinutý společně se společností Merck (MRK), byl v Evropské unii doporučen k použití buď samostatně, nebo v kombinaci s endokrinní léčbou u pacientek s některými druhy vysoce rizikového časného karcinomu prsu.

Schválení následovalo po úspěšných studiích fáze III na lidech, v nichž lék snížil výskyt recidiv invazivního karcinomu prsu, nových případů rakoviny nebo úmrtí o 42 % ve srovnání s placebem.

Rakovina prsu je celosvětově nejčastěji diagnostikovaným nádorovým onemocněním – odhaduje se, že v roce 2020 bude diagnostikováno 2,3 milionu pacientek.

Společnost AstraZeneca uvádí, že přibližně 90 % všech pacientek s rakovinou prsu je diagnostikováno s časnou rakovinou prsu.

Profesor Andrew Tutt, profesor onkologie v londýnském Institutu pro výzkum rakoviny a na King’s College London, řekl: „U pacientek s vysoce rizikovým karcinomem prsu v časném stadiu zůstává riziko recidivy nepřijatelně vysoké a rakovina se vrátí u více než jedné ze čtyř těchto pacientek.

„Dnešní doporučení je nadějnou zprávou pro pacienty v Evropě, protože se blížíme k zavedení potenciálního nového standardu péče, který zlepší celkové přežití pacientů vhodných pro léčbu olaparibem.“

Zdroj: Gettyimages

V březnu 2022 byl v USA schválen přípravek Lynparza (olaparib).

Další lék společnosti AstraZeneca, Enhertu, je konjugát protilátky a léku (ADC), kdy se protilátky vážou na nádorové buňky a poté uvolňují chemické látky, které rakovinu ničí.

Lék je nyní hodnocen pro použití v časných stadiích rakoviny prsu.

Susan Galbraithová, výkonná viceprezidentka pro výzkum a vývoj v oblasti onkologie společnosti AstraZeneca, na začátku tohoto měsíce uvedla: „Dnešní výsledky představují zásadní moment, který ukazuje, že Enhertu má potenciál nově definovat léčbu rakoviny cílené na HER2.

„Studie DESTINY-Breast04 potvrzuje, že se zaměřuje na spodní část spektra exprese HER2, protože Enhertu snížil riziko progrese onemocnění nebo úmrtí u všech typů pacientek ve studii na polovinu a riziko úmrtí snížil o více než třetinu.

„Nyní musíme změnit způsob klasifikace a léčby metastazujícího karcinomu prsu, abychom zajistili, že tyto pacientky budou účinně diagnostikovány a léčeny.“

Tara Hansenová, konzultantka společnosti Informa Pharma Custom Intelligence, v rozhovoru pro agenturu Reuters uvedla: „Pokud jde o rakovinu prsu, jsem si jistá, že přinejmenším v příštích několika letech Enhertu dokončí revoluci v léčbě.“