Buffett stále nakupuje další akcie Occidental. Jak vypadá energetický sektor?

Akcie energetických společností se v červnu dostaly pod tlak v souvislosti s širším vývojem na trhu a rostoucími obavami z recese a Warren Buffett z Berkshire Hathaway patří mezi ty, kteří nakupují poklesy.

Konglomerát 23. června nakoupil další akcie Occidental za 44 milionů dolarů, jak vyplývá z hlášení pro Komisi pro cenné papíry.

Tímto nákupem se celkový podíl Berkshire v Occidentalu zvýšil na 153,5 milionu akcií v hodnotě něco málo přes 9 miliard dolarů podle pondělní závěrečné ceny akcií.

Akcie společnosti Occidental za poslední měsíc poklesly o 17 %, ale v roce 2022 se dosud téměř zdvojnásobily.

Tato výkonnost je extrémnější verzí výnosů širšího energetického sektoru.

Tento sektor se pohybuje kolem medvědího trhu – od maxima z 8. června poklesl o 19,5 % -, ale stále je to jediný sektor, který je od začátku roku v zelených číslech.

Odborníci tvrdí, že část příčin nedávného poklesu spočívá v tom, že investoři museli prodávat vítěze – energetické akcie – aby pokryli ztráty jinde.

Credit Suisse patří mezi firmy, které se domnívají, že současný pokles je atraktivním vstupním bodem.

Zdroj: Getty Images

„I když chápeme obavy z recese, pokud nedojde ke globální recesi, která by měla vážný dopad na poptávku, domníváme se, že nastavení zůstává velmi silné a zvýšené ceny komodit budou i nadále poskytovat vítr do plachet ziskům,“ uvedla firma v úterý ve zprávě klientům.

Goldman Sachs tento názor zopakovala a nedávno poznamenala, že nákup každého z předchozích poklesů v dubnu, srpnu a listopadu 2021 přinesl silné výsledky.

Jeff Currie, globální vedoucí výzkumu komodit této společnosti, v pondělí pro CNBC uvedl, že nastavení v celém energetickém sektoru zůstává „neuvěřitelně býčí“.

Goldman upřednostňuje ConocoPhillips mezi supervelkými společnostmi a Schlumberger v rámci sektoru energetických služeb.

Ropa West Texas Intermediate, americký ropný benchmark, je na cestě k prvnímu poklesu v tomto roce. Přesto, i když se kontrakt dostal pod tlak, zůstává nad 110 dolary za barel.

„Nadále se domníváme, že ve světě po rusko-ukrajinském konfliktu máme nedostatek ropy, rafinovaných produktů a zemního plynu,“ poznamenala Credit Suisse.

Pokud jde o dopad na akcie, firma z integrovaných hráčů upřednostňuje Exxon a Chevron. ConocoPhillips a Chesapeake patří mezi hlavní tipy firmy v oblasti těžby a zpracování ropy, zatímco Valero a Marathon Petroleum jsou atraktivními rafinérskými společnostmi.

Evercore ISI uvedla, že při pohledu do budoucna by investoři měli upřednostňovat společnosti s velkou tržní kapitalizací, které mají likvidní rozvahu a těží z pasivních toků do energetických fondů. Na seznamu jsou například společnosti EOG Resources, Diamondback Energy a Exxon.

„Náš názor je, že energetický sektor pokračuje v převažování vůči trhu a znovu získává půdu pod nohama na základě relativní hodnoty, rostoucích výnosů a relevance, zejména s tím, jak se vyjasňuje strukturální / víceletá povaha problému, kterému čelí těžební sektor,“ uvedla firma v poznámce klientům.

„Volatilitu je třeba očekávat, ale trend prozatím zůstává vaším přítelem,“ dodala společnost Evercore.