Podle Goldman Sachs investoři možná přehlížejí „rychlý“ růst akcií čipů

Podle Goldman Sachs je pravděpodobné, že z nové inovace v oblasti polovodičové technologie bude těžit několik společností – a investoři možná podceňují její potenciální dopad, uvedla banka.

Karbid křemíku neboli SiC je chemická sloučenina, která se stále častěji používá v polovodičích a je účinnější než tradiční křemík, uvedli analytici Goldman pod vedením Daiki Takayamy ve výzkumné zprávě.

„Zařízení SiC jsou v technologickém sektoru prezentována jako jeden z mála produktů s růstem, protože inflace podporuje rychlejší technologické inovace,“ uvedli analytici.

„Domníváme se, že chybí konsenzus ohledně potenciálního růstu trhu SiC a investoři možná podceňují trajektorii rozsahu a dopad na udržitelný růst zisků SiC,“ uvedla společnost Goldman.

Banka odhaduje, že v roce 2030 bude SiC využívat 13 milionů bateriových elektromobilů oproti 1 milionu v současnosti.

Zdroj: Getty Images

V důsledku tohoto trendu Goldman zvýšila hodnocení společnosti Wolfspeed na nákupní. Společnost, dříve Cree, vstoupila na burzu v říjnu a podle banky je největším dodavatelem křemíkových karbidových destiček na světě.

Goldman rovněž uvedla, že společnost bude pravděpodobně těžit z dotací americké vlády, a ceně akcií přiřkla potenciální 72,5% nárůst oproti svému 12měsíčnímu cíli.

Banka rovněž potvrdila nákupní doporučení pro německou společnost Infineon, která je dodavatelem pro Apple, a zvýšila tak svou 12měsíční cílovou cenu o 74,2 %. „Infineon chce do poloviny desetiletí dosáhnout tržeb z prodeje SiC v hodnotě 1 miliardy USD s přibližně 30% podílem na trhu,“ uvedli analytici.

Goldman rovněž potvrdil nákupní rating pro americkou společnost ON Semiconductor a uvedl: „Společnost ON má dobrou pozici, aby mohla těžit ze strukturálního růstu souvisejícího s aplikacemi karbidu křemíku, který je způsoben rostoucím rozšířením elektrických vozidel a elektrifikací v nejrůznějších průmyslových aplikacích.“ Banka jí přisoudila potenciální nárůst 12měsíční cílové ceny o 42,4 %.

Japonská společnost Fuji Electric je na seznamu conviction, který Goldman sestavuje jako svůj nejlepší výběr společností s nákupním hodnocením. „Viditelnost zakázek (skutečných i v objemu), které společnost začala získávat, je nyní vysoká,“ uvedla banka a upozornila také na její cíl získat do roku 2026 přibližně 20% podíl na trhu s moduly z karbidu křemíku. Goldman stanovil potenciální růst 12měsíční cílové ceny akcie o 39,2 %.

Zdroj: Getty Images

„Nyní očekáváme inflexní bod rychlého růstu trhu potenciálně o dva roky dříve, než se předpokládalo, a to v důsledku modernizace výrobních kapacit prostřednictvím rozsáhlých investic, urychlení investic do technologií ze strany výrobců polovodičů a vyjasnění plánů a výstavby/modernizace dodavatelských řetězců,“ uvedli analytici Goldman.