Zaslouží si akcie AMC Entertainment druhé dějství? S výsledky je to nahnuté.

Pro některé lidi na Wall Street bude společnost AMC Entertainment (NYSE:AMC) vždy jen meme akcií. Přesto se tento celosvětový řetězec kin snaží prokázat svou odolnost. A dva roky poté, co Covid-19 zpustošil ekonomiku, trhy i podnikání AMC, mají věrní akcionáři AMC důvod k naději.

Společnost se kritikům vzpírá díky rekordním výsledkům v pokladnách kin. Nemalou zásluhu na tom má uvedení filmu, který je svěží a zároveň známý: „Top Gun: Maverick“.

O premiérovém víkendu zhlédlo tento filmový trhák v kinech AMC více než 3,3 milionu diváků. Tím byl překonán 15 let starý rekord v počtu domácích pokladen za celý víkend Memorial Day. Celkem se do kina AMC o svátečním víkendu vydalo více než 5 milionů lidí po celém světě, což je zhruba dvojnásobek počtu lidí, kteří přišli o stejném víkendu v roce 2021. Tolik k tématu smrti kin.

Akcie AMC se v roce 2022 zatím propadly o více než 50 %. Mohl by se zde však rýsovat obrovský úspěch a velké zisky pro investory, kteří dokáží unést volatilitu.

Bližší pohled na akcie AMC

Nelze popřít, že akcie AMC jsou náchylné k záchvatům volatility, takže nejsou vhodné pro každé portfolio. Před obchodováním s touto akcií nezapomeňte posoudit svou toleranci k riziku.

Před něco málo více než rokem byl fenomén meme-akcií v plném proudu. Někteří uživatelé Redditu se zjevně zaměřili na akcie AMC pro masivní short squeeze a cena akcií se vyšplhala na historické maximum 72,62 USD. Rychlý posun vpřed do poloviny roku 2022 a akcie AMC se obchodují o více než 80 % pod touto úrovní.

Další short squeeze je jistě možný. Začátkem tohoto měsíce Joseph Adinolfi z MarketWatch poznamenal, že sázky krátkých prodejců proti akciím AMC vzrostly na nejvyšší úroveň za poslední rok a dosahují přibližně 22 % objemu akcií. Od té doby se krátký zájem o akcie AMC poněkud snížil, přesto zůstává na vysoké úrovni 21,3 %.

Kromě potenciálu pro další rally na krátké pozice se však finanční výsledky společnosti zlepšují.

Síla pokladen se promítá do zlepšujících se výsledků

V prvním čtvrtletí vzrostly tržby společnosti AMC Entertainment meziročně o 430 % na 785,7 milionu USD. A čistá ztráta se snížila na 337,4 milionu dolarů z 567,2 milionu dolarů před rokem.

Zdroj: AMC

To znamenalo „nejsilnější první čtvrtletí společnosti AMC za poslední dva roky“, uvedl v prohlášení generální ředitel Adam Aron. Přičetl to úspěchu populárních filmů jako „Spiderman: Bez cesty domů“, „Batman“, „Ježek Sonic 2“ a „Dr. Strange v multivesmíru šílenství“.

Druhé čtvrtletí přineslo vlastní hity, včetně již zmíněného „Top Gun: Maverick,“ a také „Jurský svět: Dominion“.

Kombinace těchto filmových trháků způsobila, že 9. až 12. červen byl pro řetězec kin druhým nejvytíženějším víkendem roku 2022, kdy celosvětová návštěvnost dosáhla 4,9 milionu diváků. Aron přivítal „další důležitý milník“ pro společnost, protože tržby ze vstupného překonaly stejný víkend v roce 2019 (nebo předtím, než svět vůbec slyšel o koronaviru) o více než 15 %.

Vzhledem k tomu, že pokladní čísla vykazují známky oživení, analytici očekávají, že společnost dosáhne ve druhém čtvrtletí meziročního růstu tržeb o 165 % na 1,2 miliardy dolarů. A za celý rok očekávají nárůst tržeb o 74 % na 4,4 miliardy dolarů.

Mezitím se očekává, že ztráta společnosti se v aktuálním čtvrtletí sníží na 18 centů na akcii ze 71 centů na akcii před rokem. Za celý rok analytici předpokládají ztrátu 1,12 dolaru na akcii oproti ztrátě 2,66 dolaru na akcii v roce 2021.

Zdroj: Getty Images

Podtrženo a sečteno, akcie AMC

S pomocí filmu „Top Gun: Maverick“ a „Jurský svět: Dominion“ zaznamenala společnost AMC Entertainment o víkendu předprázdninové tržby ze vstupného. To samozřejmě neznamená, že všechny problémy společnosti jsou ve zpětném zrcátku. Naznačuje to však, že společnost AMC Entertainment může prosperovat, pokud budou vhodné podmínky.

Důvěra v akcie AMC nevyžaduje víru v memy. Jde spíše o naději na zotavení, když se proti společnosti staví nepříznivé podmínky. Ale sakra, když bylo pokračování „Top Gunu“ tak úspěšné, možná si AMC Entertainment zaslouží i druhé dějství.