Podle UBS tato ekonomika prochází „pomalou inflací“ a banka vidí příležitosti

Banka UBS se domnívá, že Spojené státy brzy vstoupí do období „pomalé inflace“, nikoliv stagflace.

Investiční banka v úterý ve svém sdělení uvedla, že podle ní ekonomika v příštích 12 až 36 měsících vstoupí do období pomalé inflace. Na rozdíl od období stagflace, které se vyznačuje stagnací hospodářského růstu a vysokou inflací, se období pomalé inflace vyznačuje pomalým hospodářským růstem při mírně vysoké inflaci, napsali stratégové.

„Inflační tlaky jsou dnes zvýšené, zejména na vyspělých trzích, ale podle našeho názoru budou dále pravděpodobně polevovat. Naši ekonomové se domnívají, že americká inflace již dosáhla svého vrcholu a evropská inflace ho dosáhne do září 2022,“ napsal stratég UBS Nicolas Le Roux.

Několik sektorů by mělo během tohoto náročného období těžit z výhod – včetně energetiky a materiálů – které by mohly být „potenciálními nadměrnými váhami“, uvedla UBS. Investoři by se měli zaměřit také na sektory financí, nemovitostí a komunikačních služeb, uvedli stratégové.

Zdroj: Reuters

Dalšími sektory, kterým by se mohlo dařit, jsou sektory zdravotní péče a základních produktů, ačkoli „horší ocenění a zaostávající momentální zisky brání vyšší alokaci“, uvádí se v poznámce.

Banka rovněž upozornila na koš akcií, které by mohly investorům pomoci tento trend využít. Skupinu tvoří jména z indexu S&P 500 na základě jejich průměrné měsíční výkonnosti v období pomalé inflace, ocenění (Z-skóre relativního 12měsíčního forwardového poměru ceny k zisku za pět let) a dynamiky zisků za tři měsíce. Společnost UBS rovněž vypočítala složené skóre, které zohledňuje tři zmíněné proměnné.

Zde je 10 akcií, které se dostaly do „pomaluflačního“ koše UBS:

Do seznamu se dostaly akcie energetických společností Coterra, Exxon Mobil a Chevron. Energetický sektor je letos díky prudkému růstu cen ropy v plném proudu. Akcie společností Exxon a Coterra si letos připsaly více než 40 %, zatímco akcie Chevronu za tu dobu vyskočily o 26 %. Chevron má také nejvyšší průměrnou pomalou měsíční výkonnost ze všech energetických akcií na seznamu.

Společnost AutoZone se na seznam dostala také vzhledem k její silné historické výkonnosti v těchto obdobích a solidní dynamice zisků. Společnost má také dobrou pozici pro překonání poklesu, vzhledem k tomu, že většinu prodejů autodílů tvoří nediskontní nákupy. Podle nedávné poznámky Goldman Sachs je díky defenzivnímu postavení společnosti vhodné akcie koupit.

Mezi další akcie zmíněné v tomto screenu patří Mosaic, Linde, Public Storage, IDEXX Laboratories, Take-Two Interactive Software a Costco Wholesale.