Akcie společnosti Apple zůstávají stabilní navzdory rostoucím obavám z inflace

Akcie společnosti Apple (NASDAQ:AAPL) nemají za sebou skvělý rok 2022, ale nejsou samy.

Není žádným tajemstvím, že technologický sektor je na dně. Akcie společnosti Apple se od začátku roku propadly o více než 24 %.

To není o moc lepší než index S&P 500 IT, který od začátku roku klesl o více než 27 %.

Přesto existuje několik důvodů, proč věřit, že se společnosti Apple bude dařit lépe v jakémkoli prostředí, do kterého se ekonomika dostane příště. Ano, existují rizika, ale mezi technologickými akciemi je Apple špičkou.

Zdroj: Getty Images

Bližší pohled na akcie AAPL

Důvodem, proč byl technologický sektor tak silně oslaben, je z velké části jeho přirozená nestabilita. Když se kvantitativní politika uvolní, což se shoduje s dobrými časy, technologickému sektoru se obecně daří.

Technologické společnosti mohou v takových dobách zvyšovat své tržby, protože v ekonomice se točí spousta peněz. To platí pro většinu technologických společností bez ohledu na to, zda jsou ziskové, jako je tomu u společnosti Apple, nebo ne, jako je tomu u mnoha technologických společností.

Nyní, když se kvantitativní politika rychle zpřísňuje, technologické firmy prudce klesají. Ale právě proto by Apple měl být technologickou akcií, kterou investoři kupují: Je masivně ziskový a ze své podstaty stabilní.

Rozvaha společnosti je zárukou, že tomu tak je. Ať už ji nakrájíte jakkoli, rozvaha společnosti Apple vypadá velmi zdravě. Celková aktiva společnosti dosahují 350,7 miliardy dolarů, což je vyváženo celkovými závazky ve výši 283,3 miliardy dolarů.

Stejně důležité je, že Apple ve své poslední zprávě o výsledcích hospodaření vyčíslil 51,5 miliardy dolarů v hotovosti a cenných papírech.

Společnost Apple může manévrovat mnohem lépe než její konkurenti, protože její základní silné stránky jsou velmi podstatné. Je to technologická společnost podle názvu, ale v zásadě nese jen málo negativních znaků technologických společností.

Zdroj: Getty Images

Silná dividenda

Investoři se stále více zajímají o akcie nesoucí dividendu kvůli jejich stabilitě a příjmům, protože inflace stále řádí.

Dividendový výnos společnosti Apple je nízký 0,67 %, ale dobrou zprávou je, že za posledních pět let rostla dividenda společnosti Apple tempem 9,5 %.

Zkrátka a dobře, společnost Apple vykazuje mnoho faktorů, které naznačují, že zůstane silná i v těch nejtěžších časech. Přesto by si investoři měli být vědomi medvědí nálady, která v současnosti panuje kolem akcií AAPL.

Podtrženo a sečteno

Odborníci očekávají, že tržby společnosti Apple za 2. čtvrtletí nebudou kvůli výluce v Číně vysoké. Poté však očekávají, že se po zbytek roku 2022 a v průběhu roku 2023 obnoví růst. To samozřejmě firmě a jejím akciím silně svědčí.

Je však třeba si uvědomit i další zprávy. Společnost Morgan Stanley (NYSE:MS) zveřejnila průzkum, podle kterého 55 % respondentů s vysokými příjmy očekává, že v nadcházejících šesti měsících sníží výdaje za elektroniku kvůli inflaci. Takové zpomalení by jistě mohlo poškodit akcie APPL.

Nicméně Apple zůstává nejlepší z nejlepších v oblasti technologií a není od věci jej označit za nejlepší akcii v daném období. Dokud zůstane jedničkou v portfoliu Warrena Buffetta, nevidím důvod, proč se jí nyní vyhýbat.