Rocket Companies, Roblox: akcie z platformy Robinhood, které kupují milionáři

Není to tak dávno, co se milionáři a relativně drobní (a často noví) investoři zajímali o zcela odlišné akcie. První skupina si vybírala spíše zavedená, méně riziková jména, zatímco druhá skupina často vstupovala na trh spíše spekulativními obchody.

Postupně se však v průběhu několika posledních let oba tábory shodly na mnoha svých výběrech. Zásluhu na tom mají noví a menší investoři, kteří – posíleni o další obchodní nástroje a technologie – vstupují do akcií s trvalou silou, někteří s využitím online obchodní platformy Robinhood Markets.

Podívejte se blíže na dvě akcie, které jsou stejně atraktivní pro milionáře jako pro drobné investory využívající službu Robinhood.

1. Rocket Companies

Společnost Rocket Companies (RKT) možná znáte lépe, než si myslíte. Tato fintechová společnost je mateřskou společností několika značek finančních služeb, včetně velmi propagované značky hypotečních úvěrů Rocket Mortgage. Mezi její další podniky patří Amrock Insurance, LowerMyBills, For Sale By Owner a digitální reklamní společnost Core Digital Media. Úvěry jsou její hlavní činností. Ve čtvrtletí končícím v březnu dosáhla společnost čistých příjmů z úvěrů v hodnotě téměř 1,5 miliardy dolarů.

Zdroj: Unsplash

Toto zaměření na půjčky je samozřejmě také problém. Rostoucí úrokové sazby, stále nejistější ekonomika a skutečnost, že tolik spotřebitelů si loni (kdy byly sazby nižší) zajistilo nové půjčky, znamenaly, že příjmy společnosti Rocket z půjček za první čtvrtletí roku 2022 byly meziročně nižší o více než polovinu. Zbytek letošního roku nevypadá o moc lépe. Proto se akcie od konce roku 2021 propadly o více než 40 % a za posledních 12 měsíců o 60 %; někteří investoři viděli, že se protivítr připravuje ještě před jeho příchodem.

Ne každý přihlížející však stojí a čeká, co se bude dít dál.

Během posledních několika týdnů nakoupil generální ředitel společnosti Rocket Jay Farner téměř 90 000 akcií společnosti Rocket poté, co v květnu a na začátku června nakoupil srovnatelný počet akcií. Nyní drží 2 852 307 akcií společnosti, kterou vede, přičemž velkou část z nich získal uprostřed nedávného propadu akcií. A není jediným insiderem, který takříkajíc jí své vlastní jídlo. Hromada dalších vedoucích pracovníků se také vrhla na nákup.

Zdroj: Unsplash

A kdo by se jim divil? I když se většina lidí shoduje, že letošní rok bude ve srovnání s rekordním rokem 2021 propadákem, od příštího roku by se měl obchod stabilizovat. Analytická komunita předpovídá, že po letošním pravděpodobném 44% propadu se tržby v roce 2023 nezmění, ačkoli zisk na akcii by se měl v příštím roce vyšplhat z letošních předpokládaných 0,39 USD na 0,80 USD. Vyšší úroky by pak mohly omezit poptávku, ale vyšší úrokové sazby také umožňují poskytovat úvěry s vyšší marží.

2. Roblox

Hrstka zasvěcených osob a vedoucích pracovníků se v poslední době zajímá také o společnost Roblox (RBLX), ale nejsou to ti nejpozoruhodnější zájemci. Za zmínku nestojí ani nedávné nákupy společností Atticus Wealth Management, Dynamic Advisor Solutions a Caprock Group (i když i tento nákupní zájem stojí za zmínku). Z nedávných milionových nákupů akcií společnosti Roblox je spíše nejvýmluvnější červnová investice generální ředitelky společnosti Ark Invest Cathie Woodové do fondu Ark Innovation ETF v hodnotě 572 000 akcií, což v té době představovalo zhruba 17 milionů dolarů. Fond nyní drží něco přes 5,7 milionu akcií Robloxu, přičemž tato pozice od konce loňského roku neustále roste s tím, jak se cena akcií zhoršuje.

Zdroj: Roblox corp.

Tento krok se může ukázat jako stejně skvělý jako odvážný. Roblox je jednou z mála společností, které jsou nyní schopny nabídnout třetím stranám skutečnou platformu metaverse.

Původní virtuální světy měly sloužit jako arény pro hráče online videoher, ale základní technologie má potenciálně nekonečné možnosti využití. Například značka sportovního oblečení Nike využila Roblox v listopadu k vybudování digitálního „Nikelandu“ a od té doby začaly s platformou Roblox experimentovat i značky jako Gucci a Ralph Lauren a také Sony Music a Spotify Technology.

Ještě uvidíme, jak bude konečný metaverse – vypadat, až bude dokončen. Roblox jako společnost však hraje velkou roli, a to s ohledem na zájem profesionálních i amatérských sběratelů akcií o jeho nákup.