EU usiluje o dohodu o průlomových pravidlech pro regulaci kryptoměn

Evropská unie bude ve čtvrtek usilovat o dohodu o průlomových pravidlech pro regulaci kryptoaktiv, protože krize bitcoinu zvyšuje tlak na úřady, aby tento sektor omezily.

V celosvětovém měřítku jsou kryptoaktiva z velké části neregulovaná, přičemž národní provozovatelé v EU musí vykazovat pouze kontroly pro boj proti praní špinavých peněz.

Dohoda by EU předběhla globální regulační balíček tím, že by emitentům kryptoaktiv a poskytovatelům souvisejících služeb poskytla „pas“, který by jim umožnil obsluhovat klienty v celé EU z jedné základny a zároveň splňovat přidaná pravidla pro kapitál a ochranu spotřebitele.

Zástupci odvětví tvrdí, že jasnost pravidel a pasů by mohla přilákat kryptoměnové firmy z konkurenčního Londýna. Spojené státy a Velká Británie, dvě kryptocentra, podobná pravidla teprve musí schválit.

Zástupci Evropského parlamentu a států EU se scházejí, aby se dohodli na zákonu o trzích s kryptoaktivy (MiCA), který by měl vstoupit v platnost přibližně na konci roku 2023.

Zdroj: Getty Images

Zdroj zapojený do rozhovorů uvedl, že zbývají tři otázky: nevyměnitelné tokeny (NFT), dohled a spotřeba energie.

Dohoda se pravděpodobně zaměří na zahrnutí pouze NFT podobných tokenům do působnosti MiCA, přičemž povolování a dohled nad kryptoměnovými firmami bude probíhat na úrovni členských států. Evropská komise by posuzovala energetickou stopu kryptoaktiv, uvedl zdroj.

Firmy působící v některém ze států EU by měly 18 měsíců od data zahájení činnosti na získání licence MiCA, aniž by došlo k narušení provozu.

Kryptoměnová aktiva se dostala pod tlak po pádu tokenů TerraUSD a luna minulý měsíc, přičemž hlavní americká společnost poskytující půjčky v kryptoměnách Celsius Network tento měsíc zmrazila výběry a převody.

Bitcoin se tento měsíc propadl na přibližně 17 600 dolarů a v současné době se obchoduje kolem 20 100 dolarů, což je výrazně pod úrovní 48 200 dolarů z konce března, takže investoři ošetřují ztráty.