Kryptoměna bitcoin má za sebou nejhorší měsíc v historii

Bitcoin právě dokončil svůj nejhorší měsíc v historii, když v červnu ztratil více než 38 % své hodnoty (stav ve čtvrtek odpoledne). Ether, druhá největší kryptoměna na světě podle tržní kapitalizace, skončil ve stejném období s poklesem o přibližně 47 %.

Ačkoli je slabost v sektoru digitálních aktiv součástí širšího útěku od rizika, důvěra v kryptotrhu byla v posledních týdnech otřesena zejména v důsledku toho, že velké společnosti čelí krizi platební schopnosti.

V květnu došlo k implozi populárního stablecoinového projektu UST vázaného na americký dolar – a jeho sesterského tokenu luna -, který vykázal kolektivní ztrátu 60 miliard dolarů. Na začátku června pak úvěrová společnost Celsius, která uživatelům slibovala vysoké výnosy za jejich vklady v digitální měně, pozastavila výběry pro zákazníky s odkazem na „extrémní tržní podmínky“.

Na jiném místě prominentní krypto hedgeový fond Three Arrows Capital v pondělí nesplatil půjčku v hodnotě více než 670 milionů dolarů. A ve čtvrtek zdroje CNBC uvedly, že FTX plánuje koupit kryptoúvěrovou společnost BlockFi za 25 milionů dolarů. To je podle jednoho ze zdrojů o 99 % méně, než bylo poslední soukromé ocenění BlockFi, čímž by se vlastně „vymazali“ kapitáloví investoři společnosti.

Zdroj: Getty Images

To vše se odehrává na pozadí propouštění v celém odvětví ve velkých kryptoměnových firmách, včetně Coinbase, jejíž akcie v červnu klesly o zhruba 40 %, což představuje čtvrtý negativní měsíc v řadě.

„V oblasti kryptoměn stále existuje aspekt, že čekáme, jestli spadne další bota, jestli zkrachuje další subjekt, jestli bude pokračovat úvěrová kaskáda,“ uvedl v rozhovoru Matt Hougan, investiční ředitel společnosti Bitwise Asset Management. „Myslím, že musíme překonat víkend 4. července a překonat toto klidné období na trhu, než začneme budovat druhou polovinu roku.“

Extrémní volatilita je do jisté míry cenou za podnikání na trhu digitálních aktiv. V posledním desetiletí zažil bitcoin dvě delší období poklesu cen, než se od nich odrazil. Během předchozí kryptozimy v roce 2018 ztratil bitcoin více než 80 % své hodnoty, než se od ní odrazil a nakonec vystoupal až na své maximum z listopadu 2021, které se pohybovalo kolem 69 000 dolarů.

Středeční poznámka Bank of America však vyzněla pesimisticky. Analytici poukázali na údaje naznačující, že američtí spotřebitelé jsou vůči trhu s kryptoměnami opatrnější. Interní údaje o zákaznících ukazují více než 50% pokles počtu aktivních uživatelů kryptoměn z vrcholu přes 1 milion uživatelů v listopadu 2021 na méně než 500 000 v květnu, uvedla banka.

Zdroj: Getty Images

Červnový pokles byl pro tuto kryptoměnu nejhorší od jejího prvního zpřístupnění na burzách v roce 2010. Během několika měsíců byla z kryptoměnových trhů vymazána hodnota více než 2 bilionů dolarů, což potrestalo retailové obchodníky, kteří ve velkém sázeli na kryptoměnové projekty, jež byly označovány za bezpečné investice.

Tržní kapitalizace krypto trhu pod 1 bilion dolarů je ve srovnání s HDP země ve výši 21 bilionů dolarů nebo trhem s bydlením ve výši 43 bilionů dolarů nepatrná. Podle odhadů společnosti Goldman Sachs však americké domácnosti vlastní třetinu globálního trhu s kryptoměnami. Průzkum Pew Research Center také zjistil, že 16 % dospělých Američanů uvedlo, že investovali do nějaké kryptoměny, obchodovali s ní nebo ji používali.

Přesto mnozí bitcoinoví nadšenci očekávají další oživení a nakupují za ceny, o nichž předpokládají, že budou rekordně nízké. Michael Saylor ve středu na Twitteru uvedl, že společnost MicroStrategy přikoupila dalších 480 bitcoinů za přibližně 10 milionů dolarů, čímž se celkový objem akcií této nejpopulárnější digitální mince na světě zvýšil na přibližně 4 miliardy dolarů.

Zdroj: Getty Images

„Pokud je váš časový rámec týden, měsíc nebo dokonce čtvrtletí, myslím, že stále existuje značná volatilita,“ řekl Hougan. „Pokud máte časový horizont měřený v letech, pak ano, je to skvělá příležitost přemýšlet o vstupu na trh.“