Obnovení trakce po poklesu? Společnost Nike by to mohla dokázat

27. června ohlásil maloobchodní prodejce sportovního životního stylu Nike (NYSE: NKE) lepší než očekávané výsledky za čtvrté čtvrtletí fiskálního roku 2022, které skončilo 31. května. Přesto však horní i dolní linie v meziročním srovnání poklesly.

To v kombinaci s nižší než očekávanou hrubou ziskovou marží nepůsobilo dobře na investory a obchodníky, kteří se snaží rozhodovat ve vysoce volatilním prostředí. V důsledku toho akcie společnosti Nike v pondělní odpolední obchodní seanci klesly o 2,89 %.

Odborník upozorňuje na obavy

Analytička Deutsche Bank Gabriella Carboneová pečlivě sledovala komentáře vedení společnosti a podrobně se zabývala základními údaji a vývojem společnosti.

Poznamenala, že inflace a narušení dodávek, které zhoršily výluky způsobené čínskou společností COVID, byly velkými negativními faktory ve 4. čtvrtletí společnosti Nike. Společnost se zapojila do přijímání cílených opatření k řízení rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou ve Velké Číně poté, co výluky vedly k narušení. Tato opatření vedla ke zvýšení nákladů spojených s přepravou a logistikou, což udržovalo její hrubou marži pod tlakem.

Zdroj: Getty Images

Společnost Carbone raději zůstala stranou, pokud jde o letošní kolísavý vývoj poptávky v Číně. „Do budoucna zaujímá NKE opatrný přístup k Číně vzhledem k nejistotě v regionu a potenciální potřebě dalších opatření k řízení nabídky a poptávky, protože vedení upřednostňuje návrat ke zdravému tahu na čínském trhu na konci 2. čtvrtletí,“ vysvětlil analytik.

Kromě toho označila za hlavní rizikové faktory pro vyhlídky společnosti zpomalení poptávky v kategorii sportovních potřeb a vyšší investiční náklady.

Výhody

Nicméně analytik byl optimistický ohledně několika udržitelných pozitivních faktorů, které se projeví v dlouhodobém horizontu. Hodnota značky Nike, zkušenosti zákazníků a silné digitální schopnosti nadále přitahují zákazníky a Carbone se domnívá, že to budou dlouhodobé faktory růstu.

„Přesto NKE nadále považujeme za nejlepšího maloobchodního prodejce ve své třídě se silnou pozicí v oblasti oděvů a obuvi, kterou ještě umocňují silné digitální schopnosti společnosti. Kromě toho se domníváme, že hluboký vztah se zákazníky odlišuje společnost NKE od jejích konkurentů, zejména proto, že spotřebitelé nadále tíhnou ke značkám, které poskytují jedinečný zážitek jak v obchodech, tak online,“ poznamenal Carbone.

Analytik potvrdil rating Buy pro akcie NKE, ale snížil cílovou cenu ze 152 USD na 130 USD.

Zdroj: Getty

Názor Wall Street

Na Wall Street převažují skeptici nad analytiky, kteří dávají akciím NKE konsenzuální hodnocení „mírně kupovat“ na základě 16 „kupovat“, 7 „držet“ a 1 „prodávat“. Průměrná cílová cena akcie Nike je 132,05 USD, což znamená růstový potenciál 29,2 %.

Spodní linie

Celkově se očekává, že i přes krátkodobé překážky bude hodnota značky Nike a její loajalita mezi zákazníky, silná digitální přítomnost a prvotřídní zákaznická zkušenost v kamenných obchodech nadále zvyšovat tržby společnosti.