Akcie společnosti Intuitive Surgical jsou připraveny na oživení. Zde je důvod

Společnost Intuitive Surgical (ISRG) se za posledních 12 měsíců propadla o více než 33 % a její akcie se ocitly pod náporem brutálního medvědího trhu. Navzdory rostoucím tržbám a ziskům v posledních třech letech jsou marže této společnosti zabývající se robotickou chirurgií stále pod úrovní z doby před pandemií a kyselá nálada trhu vůči růstovým akciím rozhodně nepomáhá k růstu ceny jejích akcií.

Přesto poptávka po robotických chirurgických soupravách, stejně jako po souvisejících službách a příslušenství, zůstává poměrně silná a nic nenasvědčuje tomu, že by mělo dojít k trvalému zpomalení, které by mohlo znamenat pokles. Ve skutečnosti se ocenění společnosti Intuitive dost možná blíží bodu, kdy investoři začnou akcie opět hromadit za předpokladu, že věří, že další růst je stále na cestě.

Podívejme se, co se děje špatně, abychom mohli dát do souvislosti jeho šance na oživení v roce 2022.

Zdroj: Intuitivesurgical

Proč je cesta „hrbolatá“

Obchodní model společnosti Intuitive spočívá v tom, že prodává své robotické chirurgické soupravy Da Vinci zdravotnickým systémům a následně jim poskytuje školení, údržbu a náhradní robotické hlavice, které potřebují k provozu těchto systémů pro provádění řady různých a relativně běžných minimálně invazivních břišních operací.

Vedení společnosti Intuitive se domnívá, že v důsledku pandemie dochází k narušení dodavatelského řetězce i klinickému narušení, které snížilo počet operací prováděných pomocí jejích robotů. Od prvního čtvrtletí roku 2021 vzrostly její čtvrtletní tržby sotva o více než 1,6 % a dosáhly více než 1,4 miliardy dolarů, zatímco její čtvrtletní čistý zisk klesl o více než 29,3 %. Ve stejném období vzrostly její náklady na prodané zboží (COGS) a prodejní, správní a režijní náklady (SG&A) v poměru ke čtvrtletním tržbám, což vedlo k prudkému nárůstu celkových nákladů v poměru k tržbám.

Nic z toho ale není tak špatné, jak by se mohlo zdát. Vzhledem k tomu, že společnost Intuitive dosahuje přibližně 75 % svých příjmů z prodeje služeb, náhradních dílů a příslušenství pro své roboty, znamená každý další instalovaný robot a každý další provedený zákrok dlouhý chvost příjmů rozložených do budoucna.

Zdroj: Intuitivesurgical

Od roku 2019 do konce roku 2021 rostl počet instalovaných chirurgických souprav složeným ročním tempem 10 %, zatímco počet zákroků provedených pomocí Da Vincis rostl tempem 14 %. Jinými slovy, navzdory kontrakci marží způsobené problémy souvisejícími s pandemií společnost nadále rychle zasévá své budoucí příjmy.

Ocenění může mít zásadní význam

Vzhledem k tomu, že společnost Intuitive bude i nadále stavět na svých opakujících se příjmech a že má velmi malé zadlužení, je její budoucnost pravděpodobně světlá. Otázkou tedy je, kdy by se cena jejích akcií mohla zotavit. Důležité je, že její ocenění je výrazně atraktivnější než na začátku poklesu akcií před rokem. Na konci června 2021 byl její klouzavý dvanáctiměsíční násobek ceny k zisku (P/E) vyšší než 94, zatímco nyní je méně než poloviční a pohybuje se kolem 43 bodů. Ve skutečnosti je nyní levnější než téměř kdykoli v posledních pěti letech, s výjimkou koronárního krachu trhu. Za tu dobu se jeho výnosový potenciál jen zvýšil.

Dalším faktorem je mandát Federálního rezervního systému bojovat proti inflaci zvyšováním úrokových sazeb. Protože růstové akcie, jako je Intuitive, mají tendenci půjčovat si peníze na expanzi, zatímco nerentabilní společnosti v růstové fázi dostávají své akcie zcela na frak – bez ohledu na to, zda si některý z dotyčných podniků skutečně plánuje v nejbližší době půjčit hotovost. Společnost Intuitive je však zisková a její 12měsíční volný peněžní tok (FCF) činí více než 1,4 miliardy USD. Kč, takže na ni zatím nemá zvyšování úrokových sazeb přímý negativní dopad. A to je další důvod, proč má pozici pro rally.

Zdroj: Intuitivesurgical

Společnost má také několik potenciálních katalyzátorů, které by mohly nastartovat oživení, počínaje případným oznámením vývoje nových robotických nástrojových hlav nebo softwarových nástrojů pro chirurgii, které patří mezi priority vedení pro rok 2022. Pokud vše půjde podle plánu, je pravděpodobné, že zlepšení celkového ekonomického sentimentu by mohlo v kombinaci s blížícím se uvedením některých nových doplňků na trh podnítit rally akcií společnosti Intuitive.

I když k tomu možná nedojde letos, hvězdy se pro společnost Intuitive seřazují a její pravděpodobný návrat bude lukrativní pro ty, kteří jsou ochotni do ní investovat nyní.