Společnost Amgen překonává trh – zde je důvod, proč nyní koupit jejich akcie

Amgen (AMGN) je největší biotechnologická společnost na světě podle tržeb, která se zaměřuje na využití živých buněk k vytvoření rozsáhlého portfolia biologických léčiv k léčbě závažných onemocnění v několika oblastech – mimo jiné kardiovaskulární, onkologické a neurovědní. V roce 2022 se akcie společnosti od počátku roku vrátily o více než 9 %, čímž překonaly 20% ztrátu indexu S&P 500.

Silná první polovina roku na medvědím trhu je pro investory velkým důvodem k zájmu o akcie společnosti. Co však může investory skutečně nadchnout, je to, co by mohlo společnost Amgen čekat v roce 2023 a později.

Zvyšování dividend může zajistit roky pasivního příjmu

Za prvé, společnost Amgen se osvědčila jako stálý plátce dividend. Ačkoli je na to ještě brzy, tato biotechnologická společnost se postupně přibližuje statusu dividendového aristokrata a může se pochlubit 11 po sobě jdoucími roky zvyšování ročních dividend. Současná roční výplata činí 7,76 USD na akcii, což představuje dividendový výnos 3,25 % – a na základě růstové strategie společnosti by se investoři měli dočkat zvýšení dividendy.

Zdroj: Getty

Ve skutečnosti společnost Amgen v posledních čtyřech letech zvyšovala dividendu o 10 % ročně. V únoru společnost nastínila svou růstovou strategii, která zahrnuje výplatu průměrné dividendy ve výši 60 % (upraveného) příjmu bez zohlednění GAAP investorům do roku 2030. K tomu chce dosáhnout středně vysokého jednociferného složeného ročního růstu tržeb a vysokého jednociferného až nízko dvojciferného růstu příjmů.

Soustavný růst společnosti přesahuje rámec dividend. Za posledních 11 let přinesly akcie společnosti investorům průměrný roční zisk 15 %, přičemž pouze v jednom roce cena akcií klesla – od června 2020 do června 2021. Tehdy ovšem COVID-19 přinesl jednu z nejtěžších výzev, jakým kdy zdravotnické společnosti čelily. Mezi ziskem z ceny akcií a reinvestovanými dividendami by investice 10 000 USD za posledních 10 let měla dnes hodnotu přes 30 000 USD.

Společnost Amgen je připravena získat svůj podíl na trhu v hodnotě 20 miliard dolarů

Růst příjmů a dividend společnosti Amgen by se mohl v roce 2023 a v dalších letech ještě zlepšit. Biosimilární léky, které nabízejí nákladově efektivní alternativy k originální léčbě špičkových značek, se stále více používají. Očekává se, že tento trh poroste v příštích sedmi letech obrovským tempem 40 % ročně – z 9,5 miliardy dolarů v roce 2022 na více než 100 miliard dolarů v roce 2029.

Zdroj: Unsplash

Jedním z nejvýznamnějších léků, kterým v roce 2023 vyprší patentová ochrana, je Humira společnosti AbbVie. Na základě dohody uzavřené v roce 2017 mezi společnostmi AbbVie a Amgen musela společnost Amgen zůstat u svého již schváleného potenciálního biosimilárního trháku Amjevita pro americký trh. Ale 31. ledna se společnosti Amgen otevřou dveře, což by jí mělo pomoci urvat část z 20 miliard dolarů špičkových ročních tržeb, které AbbVie získala díky přípravku Humira.

Americká konkurence pro společnost Amgen nebude lehká. Společnost AbbVie uzavřela dohody s celkem osmi společnostmi, které nabízejí biosimilars a snaží se získat podíl na prodeji Humiry. Amjevita je však již schválena FDA a je dostupná v mnoha zemích, takže by měla mít před konkurencí hned zpočátku náskok. Amjevita v roce 2021 vyprodukovala mimo USA tržby ve výši 439 miliard dolarů. Očekává se, že toto číslo do konce roku 2023 získá díky příležitosti na americkém trhu nárůst o 1 miliardu dolarů.

Zdroj: Unsplash

Společnost Amgen také pracuje na plánu, který nespoléhá pouze na jeden významný vstup na trh s biosimilárními léčivy. Produktová řada společnosti zahrnuje tři biosimilars v pozdní fázi klinických studií, které jsou vyvíjeny jako konkurence předním lékům v oblasti psoriázy, vzácných krevních chorob a makulární degenerace. Společnost Amgen očekává, že ještě letos obdrží aktualizované údaje ze zkoušek, přičemž se předpokládá, že v letech 2021 až 2030 se její příjmy z prodeje biosimilárních léčiv zdvojnásobí a z více než 2 miliard USD se zvýší na více než 4 miliardy USD ročně.

Investoři, kteří chtějí přečkat zbytek medvědího trhu a zároveň se připravit na zotavení, ale měli byse zaměřit na společnost Amgen, aby zvýšili potenciál svého portfolia. Zvyšující se dividendy, robustní portfolio a solidní růstová strategie by měly stačit k tomu, aby se cena akcií pohybovala správným směrem.