2 nejvíce podhodnocené akcie, které je nyní vhodné koupit za současné ceny

Na současném medvědím trhu se dají najít výhodné nabídky pro investory, kteří mají pevné nervy a snesou krátkodobou volatilitu. Plošný pokles akcií v první polovině roku znamená, že některé z nejlépe řízených a dominantních společností v USA mají podhodnocené akcie, které se obchodují s obrovským diskontem vzhledem k jejich současným a budoucím ziskům.

U mnoha vysoce ziskových společností s vedoucím postavením na trhu klesly ceny jejich akcií za posledních šest měsíců o 50 % a více, což v mnoha případech vymazalo zisky dosažené během pandemie v posledních dvou letech.

To představuje obrovskou nákupní příležitost pro investory, kteří chtějí zhodnotit kapitál v době poklesu trhu. A přestože jsme možná ještě nedosáhli dna, je investorům k dispozici spousta podhodnocených akcií za výprodejové ceny. Tyto akcie by se měly bohatě vyplatit, jakmile trh dosáhne dna a ceny akcií se obrátí vzhůru.

Alphabet (GOOG, GOOGL)

Akcie technologického giganta Alphabet (NASDAQ:GOOG, NASDAQ:GOOGL) jsou podhodnocené a v poslední době se staly mnohem dostupnějšími. Začátkem července se akcie Alphabet rozdělily v poměru 20 ku 1 a jejich cena klesla z přibližně 2 300 dolarů na něco málo přes 110 dolarů.

Zdroj: Shutterstock

Díky samotnému rozdělení akcií se akcie společnosti Alphabet dostanou na dosah většině drobných investorů. Akcie společnosti Alphabet však také od počátku roku klesly o 23 % a obchodují se 26 % pod svým 52týdenním maximem. Poměr ceny k zisku (P/E) společnosti klesl spolu s cenou akcií na atraktivní úroveň 19, což je pod průměrem 25 mezi technologickými akciemi s velkou kapitalizací.

Když to všechno sečteme dohromady, akcie GOOGL se obchodují na cenově nejvýhodnější úrovni od krátce po vstupu společnosti na burzu v roce 2004 a cena akcií je nejvíce podhodnocená od finanční krize v letech 2008-2009. Investoři mohou zaujmout pozici v jedné z nejdominantnějších technologických společností na světě za cenu blížící se ceně, kterou by zaplatili v době, kdy vyhledávací gigant uspořádal primární veřejnou nabídku akcií (IPO). Od té doby cena akcií společnosti Alphabet vzrostla o více než 4 000 %.

A letošní pokles o 23 % je jedním z nejprudších v historii společnosti jako veřejně obchodovatelného subjektu. Investoři by měli této příležitosti využít.

Home Depot (HD)

Maloobchodní společnost The Home Depot (NYSE:HD), která letos klesla o téměř 26 %, se nyní obchoduje za 308 USD za akcii a nedávno byla na nejnižší úrovni od doby před vypuknutím pandemie Covid-19 v březnu 2020.

Pokles ceny akcií se zdá být stěží odůvodněný vzhledem k tomu, že společnost se sídlem v Atlantě právě vykázala nejsilnější tržby za první čtvrtletí ve své 44leté historii a zvýšila celoroční výhled. Společnost Home Depot vykázala v prvním čtvrtletí zisk na akcii (EPS) ve výši 4,09 USD, čímž překonala odhady Wall Street ve výši 3,68 USD na akcii. Tržby ve čtvrtletí dosáhly 38,91 miliardy dolarů, což překonalo očekávání 36,72 miliardy dolarů.

Společnost uvedla, že nyní očekává 3% nárůst tržeb a růst zisku na akcii ve středních jednociferných číslech za celý rok 2022.

Společnost Home Depot byla doposud odolná vůči inflačním tlakům. Společnost se soustředila na služby profesionálním stavitelům domů a dodavatelům, nikoliv pouze na kutily a víkendové válečníky. Společnost ve svých výsledcích za 1. čtvrtletí uvedla, že prodeje profesionálům převýšily projekty pro kutily, přičemž prodeje stavebního materiálu rostly dvouciferným tempem.

Zdroj: Unsplash

Zisk a pozitivní výhled ukazují, že Home Depot byl neprávem stržen dolů tržní rutinou. Když k tomu připočteme poměr P/E u akcií ve výši téměř 20 a čtvrtletní dividendu s výnosem 2,5 % – výplata 1,90 USD na akcii – je snadné dokázat, že investoři by měli nakoupit pokles akcií HD.