Cena kryptoměny Polygon se zvýšila o 60 % před uvedením nového produktu

Síť Polygon (MATIC-USD) je v posledních dnech jednou z nejvýkonnějších v celém odvětví a kryptografická měna MATIC zaznamenala působivé zisky. Dokonce i během medvědího trhu mají investoři zájem o řešení škálování na 2. vrstvě. Síť, kterou částečně posílilo sloučení Etherea (ETH-USD) a částečně uvedení vlastního nového produktu, se zdá být bezpečným – nebo alespoň bezpečnějším – útočištěm pro investory do kryptoměn.

Polygon je síť, ke které se uživatelé obracejí v důsledku nízké transakční schopnosti Etherea. Zatímco hlavní síť vrstvy 1 je schopna zpracovat v nejlepším případě jen několik desítek transakcí najednou, Polygon se může pochlubit stovkami, někdy dokonce tisíci transakcí za sekundu. Snadno také překonává obrovské poplatky Etherea. Zatímco v době nejvyšší aktivity mohou uživatelé očekávat, že za výměnu tokenů zaplatí 50 dolarů, uživatelé Polygonu zaplatí nanejvýš pár centů.

Síť se věnuje tomu, aby Ethereum bylo pro koncové uživatele pohodlnější. V této roli je nesmírně úspěšná; kryptoměna MATIC je 12. největší na světě a může se pochlubit tržní kapitalizací ve výši 7 miliard dolarů. Na řetězci Polygon jsou díky jeho uživatelům uzamčena aktiva v hodnotě téměř 2 miliard dolarů.

A jak se blíží sloučení Etherea, Polygon z toho zřejmě těží. Minulý týden vývojáři slíbili, že k upgradu dojde v polovině září. Vzhledem k tomu, že se jedná již o šestý odklad upgradu, je ve hvězdách, zda to myslí skutečně vážně.

Zdá se však, že uživatelé Etherea věří, že k aktualizaci dojde včas. Nadšení z tohoto oznámení zvrátilo medvědí trend ETH a vyneslo ceny od zveřejnění zprávy o více než 30 % výše. Polygon, jakožto projekt tak úzce spjatý s Ethereem, zaznamenal také 30% nárůst. Existuje však mnohem větší katalyzátor, který je hnací silou ještě většího nárůstu ceny MATIC, a to prostřednictvím nedávného oznámení.

Kryptoměna MATIC společnosti Polygon prudce stoupá na základě zpráv o ZK-Rollupu
Polygon zůstává na špičce blockchainových řešení pro škálování – díky tomu si udržel svou oddanou uživatelskou základnu. Tento týden síť přidává do svého repertoáru další novou technologii, která jí umožňuje pokračovat ve vzestupu kryptoměny MATIC.

Tato zpráva vychází z dvojice oznámení, která Polygon učinil v loňském roce. Nejprve získala síť Hermez, poté koupila společnost Mir. Tyto společnosti se specializují na unikátní blockchainový nástroj: důkaz nulové znalosti (ZK).

Důkazy ZK umožňují uživateli prokázat validátorovi platnost transakce, aniž by musel data v rámci této transakce skutečně odhalit. To umožňuje transakci potvrdit a zároveň ji udržet zcela soukromou pro ty, kteří s ní provádějí transakce. Důkazy ZK jsou tedy technologií, která umožňuje „srolovat“ mnoho těchto transakcí do jediného přenosu dat.

Jedná se o velmi složitou technologii, která z velké části nebyla implementována v širokém měřítku. Polygon to dnes mění, protože oznamuje, že se brzy objeví možnost škálování ZK-rollupů kompatibilní s Ethereem pro uživatele. Tento nový produkt, nazvaný zkEVM, bude vůbec prvním řešením zero-knowledge škálování dostupným uživatelům Etherea, které jim umožní nejen rychlejší a levnější transakce, ale také soukromější.

V rámci příprav na vydání tohoto produktu spustí Polygon zkEVM v testovací síti letos v létě a plnohodnotné veřejné spuštění přijde v roce 2023. Toto oznámení zaknihovává období obrovského růstu kryptografické společnosti MATIC, a to i v době potíží na medvědím trhu. Za sedm dní mince vzrostla o téměř 60 %. Dnes se mince obchoduje o zhruba 7,5 % níže.