Je aktuální sloučení Etherea hnací silou této cenové rally? Kam půjde dále?

Navrhované datum přechodu z proof-of-work na proof-of-stake protokol signalizuje návrat optimismu na kryptotrhy.

Ether (ETH), druhá největší kryptoměna podle tržní kapitalizace, vzrostl za týden o 45 %, čímž překonal většinu ostatních aktiv, na která můžete vsadit. Zde by mohlo existovat snadné vysvětlení:

Obchodníci se stávají býčími, protože vývojáři Etherea se blíží ke konci mnohaletého, hyperkomplikovaného upgradu.)

Nathaniel Whittemore, vlivný podcaster a angažovaný pozorovatel odvětví, to naznačil ve své poslední epizodě „The Breakdown“. Na Twitteru, Discordu a všech dalších místech, kde lidé diskutují o kryptoměnách, se stále více uznává, že „sloučení“ by mohlo být hnacím motorem trhů.

Rally na trhu začala minulý týden poté, co vývojář Etherea Tim Beiko 19. září během otevřené výzvy vývojářů navrhl, aby síť konečně přešla z proof-of-work, energeticky náročného způsobu zabezpečení blockchainu, na ekologicky šetrnější protokol proof-of-stake.

Zdroj: Unsplash

Tato událost signalizuje, jak naznačil Whittemore, „návrat optimismu“ na kryptotrhy po několikaměsíčním období poklesu cen. Sloučení navíc vyplňuje „narativní prázdnotu“, tedy příběhy, které mohou kryptolidé vyprávět ostatním o tom, jak tato technologie přetváří svět.
Užitečnost vyprávění

Narativy jsou užitečné pro lidi, kteří vedle sdílených přesvědčení koordinují své akce. Mohou však být také nebezpečnými bludy, jako například představa spoluzakladatele Three Arrows Capital Su Zhu o „supercyklu“, tedy myšlence, že poslední krypto rally byla udržitelná.
Nespočet firem dodávalo kapitál do Zhuova hedgeového fondu částečně kvůli této myšlence, jen aby viděly, jak 3AC imploduje po zdrcující realitě několika špatných obchodů a zakyselení trhu.

Ohledně Etherea existují určité důvody k optimismu: Konkrétně by sloučení bylo nejdokonalejším upgradem ve čtrnáctileté historii odvětví digitálních aktiv. Přesunula by ETH na systém méně zatěžující životní prostředí a zlepšila by funkčnost nejpoužívanějšího blockchainu. Mohlo by také dostat krypto do zpráv v pozitivním světle.

Jiní vidí strukturální důvody, proč by sloučení mohlo katalyzovat ceny. Upgrade představuje strukturální posun v tom, jak by se Ethereum mohlo používat – odměňuje držitele, kteří vsadili svá aktiva do sítě. Tento posun by dokonce mohl vytvořit deflační tlaky podobné Bitcoinu, které držitele dále odmění. V tomto scénáři mohou lidé, kteří nyní nakupují ETH v očekávání, vnímat ETH spíše jako investici než jako obchod.

Zdroj: Pixabay

„Až dojde ke sloučení, nebude prakticky žádný prodejní tlak. Každý, kdo sází, je uzamčen, každý, kdo zůstává se svými penězi ve stETH, drží, dokud se nezrepasuje, každý, kdo měl své peníze na Voyageru nebo Celsiusu, je uzamčen v konkurzním řízení na 5-10 let,“ napsal na Twitteru kryptokomentátor Ethereum Jesus s odkazem na podání návrhů na konkurz krypto brokera Voyager a krypto půjčovny Celsius Network.

tejně jako u všech narativů, ani zde nesmí být nic z toho pravda, aby tomu lidé věřili nebo obchodovali. Stále častěji se potvrzuje, že lidé mohli „koupit zprávy“ o sloučení ve vrcholném příkladu zpětnovazebních smyček, které pohánějí mnoho krypto-pumpy.
Přesto jde o riskantní obchod

Nadějí je, že nebude následovat „dump“. Sloučení představuje vyvrcholení let práce, nesčetných mozkových cyklů, téměř nezměrných testnetů a odhodlání největšího sponzora ETH síť nejen vylepšit, ale také zajistit, aby mohla obstát ve zkoušce času.

To je příběh, který by si lidé mohli koupit. Je však důležité si uvědomit, že tato událost je stále rizikovým obchodem a že existují dlouhodobá regulační a technologická rizika, kterým krypto čelí.

Whittemore začal svůj pořad diskusí o tom, jak krypto, „vedle každé třídy aktiv“, podléhá širším makroekonomickým silám, jako je snaha amerického Federálního rezervního systému zkrotit inflaci a potenciální recese.

„Krypto není imunní,“ řekl Whittemore, a „skutečný býčí trh“ se pravděpodobně nevrátí, dokud Fed neukončí zpřísňování. Do té doby se však zdá, že má krypto další příběh.