Měli by tvůrci odškodnit oběti hackerů NFT? Debata o podvodech se přiostruje.

Počet hackerských útoků na sociální sítě v komunitě NFT roste a v poslední době je vzácné, že by uběhl den nebo dva, aniž by byl kompromitován nějaký významný projekt nebo účet tvůrce.

Pro sběratele to může mít značné následky: Uživatelé, kteří se zapojili do podvodů sdílených hacknutými účty, společně přišli o miliony dolarů ve sběratelských a jiných tokenech NFT, a to jen proto, že připojili své peněženky k něčemu, co považovali za legitimní mincovnu NFT nebo nárok na tokeny.

Jaký je v těchto případech opravný prostředek a jakou odpovědnost mají tvůrci NFT vůči sběratelům, když jsou jejich účty hacknuty a použity k páchání podvodů? V některých případech tvůrci projektů NFT postižené uživatele odškodnili, obvykle vyplacením tržní hodnoty sběratelských mincí v ethereu.

Oficiální instagramový účet Bored Ape Yacht Clubu byl v pondělí hacknut a sdílel odkaz na podvodnou webovou stránku, která zřejmě odcizila NFT v hodnotě více než 2,8 milionu dolarů.

Zdroj: Unsplash

Mezi tvůrci však sílí nálady proti vracení peněz uživatelům, kteří přišli o majetek zapojením do podvodů na sociálních sítích. Někteří považují takovou snahu o dobročinnost za odměnu za bezohledné jednání uživatelů, kteří nepřijímají žádná opatření, což je v rozporu s principy kryptografického průmyslu, které se týkají vlastní péče, odpovědnosti a provádění odpovídajícího výzkumu.

S tím, jak se množí hacky na sociálních sítích, se podívejte, jak se vyvíjí debata o odškodnění a co k tomu říkají významní stavitelé v oblasti NFT.

Rostoucí počet útoků

Jen za posledních několik týdnů byly účty několika významných projektů, tvůrců a sběratelů NFT na sociálních sítích napadeny hackery a zneužity k šíření podvodných odkazů. Když se lidé zapojí do těchto odkazů, připojí peněženku a schválí vyzvanou transakci, otevírají se tím možnosti, že jim budou jejich NFT a další tokeny ukradeny.

Mezi nedávné příklady takových útoků patří projekt Ethereum NFT Nouns, jehož účet na Twitteru byl 27. června napaden. Celkem byly 25 uživatelům, kteří se zapojili do odkazu sdíleného útočníky, odcizeny NFT v hodnotě přibližně 42 ETH (dnes 64 000 USD).

Pseudonymní sběratel a obchodník s NFT Zeneca měl tento týden rovněž kompromitován svůj účet na Twitteru, ačkoli rozsah škod způsobených uživatelům není jasný. Nedávno byl hacknut také účet na Twitteru umělce DeeKaye a také účty známých sběratelů Franklina a Keyboard Monkey.