Tyto solární společnosti by mohly v letošní výsledkové sezóně překonat očekávání

Tento týden začínají hospodářské výsledky solárních společností za druhé čtvrtletí a podle Goldman Sachs by investoři měli sledovat zejména dvě akcie: Enphase Energy a SolarEdge.

V nedávném sdělení klientům firma uvedla, že obě společnosti mají potenciál překonat čtvrtletní odhady a zároveň zvýšit výhled.

Analytici pod vedením Briana Leeho uvedli, že obě společnosti, které vyrábějí střídače pro solární systémy, těží ze silné poptávky v Evropě a také z poptávky po jejich produktech pro skladování energie.

Izraelská společnost SolarEdge je na seznamu přesvědčených společností Goldman. „Naše kontroly prodejních kanálů naznačily, že poptávka v EU je nadále silná a zdá se, že společnost SEDG získává určitý podíl na trhu“ na komerčním a průmyslovém trhu, uvedl Lee.

Firma drží cílovou cenu pro akcie ve výši 449 USD, což je o 53 % více, než na jaké úrovni akcie uzavřely. Společnost poskytne čtvrtletní aktualizaci po uzavření trhu 2. srpna.

Akcie solárních elektráren a obecněji obnovitelných zdrojů energie se v letošním roce dostaly pod tlak. Nejistota v oblasti politiky, překážky v dodavatelském řetězci a rostoucí sazby patří mezi faktory, které akcie oslabily.

ETF Invesco Solar, který sleduje toto odvětví, letos ztratil 5 %. Za poslední tři měsíce však posílil o 12 %.

„Při pohledu na výsledkovou sezónu za 2Q22 vidíme, že solární fundamenty se nadále vyvíjejí správným směrem, poptávka je silná, zatímco problémy s dodavatelským řetězcem a politické faktory se zdají být méně rizikové, než tomu bylo v poslední době,“ napsal Goldman.

Přesto firma uvedla, že pozornost investorů se pravděpodobně přesune na „silné příběhy o realizaci“.

Podle Goldma Sachs je případ společnosti Enphase podobný případu společnosti SolarEdge. Lee očekává, že růst společnosti v Evropě zůstane silný, a poznamenal, že její cenová síla by měla podpořit marže.

„Společnost ENPH zavedla zvýšení cen, které vstoupilo v platnost v březnu a od kterého očekáváme, že jí i nadále pomůže udržet stabilní hrubou marži navzdory pokračující inflaci nákladů,“ uvedla firma.

Goldman Sachs stanovil 12měsíční cílovou cenu pro akcie na 244 USD, což je 11 % nad úrovní, na které akcie uzavřely. Enphase oznámí výsledky za druhé čtvrtletí 26. července.

Firma rovněž upřednostňuje společnost Array Technologies, která vytváří solární sledovací systémy pro projekty ve veřejném měřítku. „Domníváme se, že společnost získala lepší přehled o načasování projektů a je připravena na významné zotavení marží po zbytek roku,“ uvedl Lee.

Na druhou stranu je Goldman Sachs opatrný, pokud jde o dodavatele panelů, a hodnotí společnosti First Solar, JinkoSolar a Maxeon Solar jako „prodej“.

„Nákladové prostředí zůstává celkově náročné a neočekáváme, že by se nedávné zmírnění nákladových tlaků okamžitě projevilo v marži vzhledem k typickým dodacím lhůtám,“ uvedla firma o společnosti First Solar.

Celkově Goldman předpokládá, že společnost ve druhém čtvrtletí vykáže „výrazné ztráty“.