Tento týden v kryptu: Ethereum překonává Bitcoin, protože trhy se rozmrazují

Sedmidenní cenová akce zůstala převážně pozitivní, i když zprávy z odvětví … nebyly.

Společnosti dělají vše pro to, aby během kryptozimy zůstaly solventní – zmrazují odkupy, propouštějí zaměstnance, snižují výdaje, vyhlašují bankrot, vyjednávají o odkupu – ale ani tyto podmínky nedokázaly zabránit tomu, aby se trhy v uplynulém týdnu oteplily.

Bitcoin za posledních sedm dní vzrostl o 8 % na 22 337 dolarů, jak bylo napsáno v tomto článku, ale oblíbenou kryptoměnu světa výrazně překonalo Ethereum, které vyletělo o 27 % na 1 523 dolarů.

Zdá se, že očekávání nadcházejícího upgradu sítě Ethereum – takzvaného sloučení – bylo hnací silou jeho růstu, ačkoli Ethereum Classic (fork Etherea založený na původní účetní knize, který obsahuje záznamy o nechvalně proslulém hackerském útoku DAO v hodnotě 55 milionů dolarů, který byl z Etherea hlasováním vymazán) tento týden vzrostl o 80 % na 27 dolarů. Je zřejmé, že zatímco někteří kupci hledí do budoucnosti, jiní cítí nostalgii.

Zdroj: Unsplash

Dařilo se i dalším blockchainům s vysoce funkčními smart kontrakty: Solana vzrostla o 9 % na 40,04 USD, Cardano o 10 % na 0,47 USD, Polkadot o 9 % na 7,25 USD, NEAR Protocol o 25 % na 4,26 USD a Avalanche o 23 % na 23,57 USD.

Žádná z předních mincí neutrpěla výrazné týdenní ztráty.

I když se na trzích oteplilo, přetrvávaly známky toho, že kryptozima ještě zdaleka neskončila. Minulý týden se společnost Celsius připojila k dalším věřitelům Voyager a kryptografickému hedgeovému fondu Three Arrows Capital a po týdnech zvěstí o platební neschopnosti podala žádost o bankrot. Tento týden se singapurská burza Zipmex stala poslední, která zastavila výběry – po společnostech Vauld a Celsius.

V podobných zprávách zastavil vybírání investorů i Legion Strategies, hedgeový fond spojený se společností Skybridge Capital Anthonyho Scaramucciho. Legion Strategies vlastní akcie fondu FTX Sama Bankmana-Frieda. Přibližně 10 % aktiv fondu v hodnotě 230 milionů dolarů, které spravuje, tvoří kryptoměny.

Společnost Blockchain.com se připojila k firmám Gemini, Coinbase a OpenSea a oznámila hromadné propouštění, které zahrnuje uzavření provozu v Argentině, čímž fakticky zastavila plány na expanzi. Společnost Coinbase rovněž oznámila, že „dočasně uzavírá“ partnerský marketingový program společnosti v USA, aby snížila náklady.