2 technologické akcie, které se vám vyplatí koupit při současném poklesu

Vyšší úrokové sazby změnily parametry rizikově očištěného výnosu drahých akcií. Technologický sektor si v první polovině roku 2022 vedl špatně, když investoři pečlivě zkoumali ocenění, a mnozí nyní hledají technologické akcie, které by mohli koupit při poklesu.

V letech konjunktury pandemie vlády vydávaly spotřebitelům stimulační šeky. Federální rezervní systém napumpoval do akciového trhu biliony. Uvolnil také úvěrování. Tehdy mohli techničtí investoři získat držením akcií, které nevytvářely zisk.

Ve druhé polovině roku se medvědí nálada může zmírnit. To zpomalí výprodej. Opatrní investoři by měli požadovat větší bezpečnost. Technologické akcie, které je vhodné koupit při poklesu, musí mít zvládnutelnou rozvahu, ideálně včetně nízkého zadlužení. Měly by vykazovat čtvrtletní zisky. Případně růstové firmy musí prokázat, že mají obchodní modely, které jsou nakonec ziskové.

Meta Platforms (META)

Investoři společnosti Meta Platforms (NASDAQ:META), kteří loni ignorovali změnu identifikátoru pro inzerenty (IDFA) společnosti Apple (NASDAQ:AAPL), na to tvrdě doplatili. Změna systému iOS provedená společností Apple měla za následek ztrátu signálu pro reklamní platformu společnosti Meta. Inzerenti nemohli detailně sledovat uživatele Facebooku. V reakci na to Meta Platforms investuje do správné technologie, aby se s významným protivětrem vypořádala.

Zdroj: GI

Meta dlouhodobě investuje do společnosti Reality Labs. Její náhlavní souprava Quest 2 zaznamenala skromný úspěch. Bude pokračovat ve financování svých produktových týmů, které budou vytvářet budoucí produkty. S nejméně dvěma verzemi plánovanými do budoucna je Meta odhodlána vytvořit platformu pro virtuální a rozšířenou realitu. Její přechod k metaversu není levný. Společnost Meta Platforms utratí v příštím desetiletí miliardy.

Akcie META nejsou pro krátkodobé investory, kteří očekávají oživení. Platforma Meta bude mít delší produktový cyklus. Okamžité zpeněžení metaverza není prioritou.

Oracle (ORCL)

Společnost Oracle (NYSE:ORCL) neustále zvyšuje výnosy pro akcionáře. V uplynulém čtvrtletí odkoupila zpět akcie v hodnotě 600 milionů dolarů. Generální ředitel Safra Catz uvedl, že Oracle očekává, že stejnou částku odkoupí i v aktuálním čtvrtletí. Kapitálové výdaje letos mírně vzrostou, aby podpořily její cloudové iniciativy. Investoři by měli očekávat, že hrubé marže v příštích letech výrazně porostou.

Zdroj: Reuters

Pro firemní zákazníky bude autonomní databáze Oracle atraktivní. Aby společnost Oracle snížila náklady na správu své databáze, vyvíjí platformu APEX. APEX pohání autonomní databázi Oracle. Odstraní potřebu lidského správce databáze. Firmy nebudou muset platit drahé odborníky na provoz tohoto systému.

Společnost Oracle má od čtvrtého čtvrtletí silnou obchodní dynamiku. Ve čtvrtém čtvrtletí společnost vykázala zisk na akcii bez použití metodiky GAAP ve výši 1,54 USD. Tržby meziročně vzrostly o 5,4 % na 11,8 miliardy dolarů. Její příjmy z infrastrukturního cloudu meziročně vzrostly o 36 %. Příjmy z cloudu NetSuite ERP vzrostly meziročně o 27 %.