Akcie MMM rostou, protože 3M plánuje oddělit své zdravotnické aktivity

Akcie společnosti 3M (NYSE:MMM) posílily díky zprávě, že vyčlení své aktivity v oblasti zdravotní péče do nové akciové společnosti. Tato zpráva kompenzovala dopad smíšeného čtvrtletí na akcie MMM, které bylo zvýrazněno poplatkem ve výši 1,2 miliardy USD za financování bankrotu její jednotky bojových špuntů do uší Aearo Technologies.

Společnost 3M se dnes v předobchodní fázi obchodování obchodovala za téměř 140 USD za akcii, což představuje nárůst o 4 %. Meziročně klesla o 25 % oproti 17% ztrátě indexu S&P 500, a to i přes čtvrtletní dividendu ve výši 1,49 USD na akcii s výnosem 4,4 %.

Nová jednotka

Výrobky pro zdravotnictví představovaly téměř třetinu loňských tržeb společnosti 3M ve výši 26,8 miliardy USD. Mateřská společnost si v nové jednotce ponechá 19,9% podíl, který pak časem prodá. Odštěpení bude mít pákový efekt ve výši 3 až 3,5násobku EBITDA a bylo sestaveno s pomocí Goldman Sachs (NYSE:GS).

Kromě obvazů a souvisejících výrobků bude nová jednotka zahrnovat i jednotky 3M zaměřené na péči o ústní dutinu, zdravotnické prostředky, biofarmaceutické čištění a zdravotnické IT.

Transakce nezahrnuje její jednotku pro bezpečnost potravin, která se spojí s firmou Neogen (NASDAQ:NEOG). Tato jednotka má tržby ve výši přibližně 500 milionů USD, ale zdvojnásobí velikost společnosti Neogen, přičemž akcionáři 3M budou mít 50,1 % akcií.

Zdroj: Shutterstock

Co bude dál s akciemi MMM

Příval transakcí přišel spolu s čtvrtletím, které nebylo tak špatné, jak jsme se obávali.

Po započtení nákladů na Aearo byl stále zisk 78 milionů dolarů, tj. 14 centů na akcii, při tržbách 8,7 miliardy dolarů. Bez bankrotu by byl zisk upraven na 2,48 dolaru na akcii oproti loňským 2,59 dolaru na akcii. Společnost uvedla, že dosáhla organického růstu tržeb o 1 % a pro letošní rok předpokládá růst o 1,5 % až 3,5 %, a to zejména díky silnému dolaru.

Tyto obchody by mohly zvrátit názor analytiků, kteří investorům radili 3M prodávat. Dělají tlustou čáru za žalobami a dávají investorům akcie tří společností namísto jedné.