Bitcoin klesá, ukazatel strachu na Wall Street hlásí klid před rozhodnutím Fedu

Bitcoin klesl i přesto, že index volatility (VIX) Chicagské opční burzy, známý jako ukazatel strachu na Wall Street, ukázal absenci obav investorů před očekávaným středečním zvýšením sazeb Federálního rezervního systému USA.

Největší kryptoměna podle tržní hodnoty změnila majitele poblíž 21 900 dolarů, což představuje pokles o 3,5 % za posledních 24 hodin. Za sedm dní do soboty cena vyskočila o 8,5 %, což je největší týdenní nárůst od března, spolu se zisky na akciových trzích kvůli spekulacím, že Fed by mohl být v nadcházejících měsících méně jestřábí.

Futures na Fed funds naznačují, že obchodníci očekávají, že centrální banka tento týden zvýší úrokové sazby o 75 bazických bodů, s malou pravděpodobností o 100 bazických bodů. Bázický bod je jedna setina procentního bodu.

Pokles ceny je překvapením vzhledem k tomu, že index VIX v ranních asijských hodinách klesl na 22,41, což je nejnižší úroveň od 21. dubna, což naznačuje uklidnění před rozhodnutím o sazbách Fedu, a futures na index S&P 500 se obchodovaly bez větších změn. Bitcoin má tendenci pohybovat se v souladu s rizikovými aktivy a úzce sleduje náladu na Wall Street.

Zdroj: Unsplash

Opětovné oslabení bitcoinu může být signálem, že Fed se hodlá držet své cesty agresivního zpřísňování. Mnozí obchodníci, včetně Marka Mobia z Mobius Capital Partners, považují bitcoin za předstihový ukazatel pro akciové trhy.
Když VIX prudce stoupá, znamená to, že investoři nakupují výrazně více put opcí – neboli medvědích sázek – oproti call opcím – neboli býčím sázkám. Rostoucí VIX představuje vyšší míru obav, zatímco klesající VIX značí menší strach a stabilitu trhu.

Odborníci vyzývají k opatrnosti

„S indexem VIX na úrovni 23 je v současné době na nejnižší úrovni v tomto roce a míří k zasedání FOMC (Federálního výboru pro volný trh), což považuji za bizarní,“ napsal Michael Kramer, zakladatel společnosti Mott Capital Management, v aktualizaci trhu zveřejněné v neděli a dodal, že toto umístění činí aktiva zranitelná vůči potenciálnímu šoku Fedu.

„K tomuto sebeuspokojení může docházet proto, že trh sám sebe přesvědčil, že Fed je blízko otočení, ustoupí a vrátí se ke svým starým způsobům podpory cen aktiv,“ poznamenal Kramer. „Zasedání tento týden může změnit názor trhu na to, jak vážně Fed myslí svůj boj proti inflaci a že nepovažuje ekonomiku za slabou nebo směřující k recesi.“
Očekávání, že Fed je blízko k tomu, aby se rozhodl pro menší zvyšování sazeb po zbytek roku a nakonec mohl změnit kurz, pravděpodobně pramení ze známek toho, že inflace dosáhla svého vrcholu, a z obav, že by se ekonomika mohla brzy propadnout do recese.