Dolar třetí seanci za sebou oslabuje, trhy čekají na zasedání Fedu

Americký dolar dnes oslabuje vůči koši předních světových měn. Investoři čekají na zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed) v tomto týdnu a zvažují, jaké dopady bude mít očekávané zvýšení úroků na ekonomiku, která může být na pokraji recese.

Kolem 18:10 SELČ dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, klesal o 0,2 procenta na 106,57 bodu. Euro vůči dolaru oslabovalo o 0,1 procenta na 1,0211 USD. Dolar k jenu rostl o půl procenta na 136,69 JPY. Euro vůči jenu posilovalo o 0,4 procenta na 139,56 JPY.

Všeobecně se očekává, že Fed na závěr svého zasedání ve středu zvýší hlavní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu.

Analytik společnosti Western Union Business Solutions Joe Manimbo upozornil, že americká ekonomika nadála vykazuje poměrně solidní základní dynamiku, ale vysoká inflace a rostoucí úrokové sazby mohou mít na ekonomiku negativní vliv. Trh tak bude sledovat, zda poslední série slabších údajů nějakým způsobem změní budoucí kurz Fedu, který je nyní nakloněn zpřísňování měnové politiky.

Zdroj: Reuters

Poslední statistické údaje přinesly známky zpomalení ekonomiky. Inflace přitom zůstává vysoká. Žádosti o podporu v nezaměstnanosti minulý týden stouply nejvýše za posledních osm měsíců. Koncem tohoto týdne budou také zveřejněné předběžné údaje o hrubém domácím produktu za druhé čtvrtletí, upozornila agentura Reuters.

Minulý týden zaznamenal dolar nejhorší procentní pokles za dva měsíce. Růst akciových trhů pomohl snížit atraktivitu dolaru jako bezpečné investice. Zvýšení úrokových sazeb Evropskou centrální bankou (ECB) o půl procentního bodu pak podpořilo euro a pomohlo mu na dvoutýdenní maximum. Guvernér lotyšské centrální banky Mártiňš Kazáks v rozhovoru s agenturou Bloomberg dnes uvedl, že ECB s velkým zvyšováním sazeb možná ještě neskončila.

Německý ekonomický institut Ifo dnes uvedl, že podnikatelská nálada v Německu v červenci klesla na nejslabší úroveň za dva roky. Hospodářskou aktivitu podkopávají vysoké ceny energií a hrozící nedostatek zemního plynu. Podle prezidenta Ifo Clemense Fuesta stojí německá ekonomika na prahu recese.