Podle analytiků může být propad Walmartu vzácnou příležitostí k nákupu

Podle některých analytiků vytváří propad akcií Walmartu v důsledku neuspokojivého varování před ziskem výjimečnou příležitost k nákupu akcií tohoto maloobchodního gigantu.

Walmart v pondělí snížil očekávání zisku za druhé čtvrtletí a celý rok, protože se potýká s rostoucí inflací a změnou spotřebitelských výdajů, což způsobilo propad akcií maloobchodního řetězce o více než 8 %.

Mnozí analytici se domnívají, že tato zjištění znamenají pro Walmart a další maloobchodníky problémy do budoucna. Podle Michaela Lassera z UBS, který hodnotí akcie Walmartu jako nákupní s cílovou cenou 152 USD, jsou však akcie na této úrovni podhodnocené.

Analytik společnosti Stifel Mark Astrachan (hold, 145 USD) se podobně domnívá, že úterní reakce akcií by mohla pro Walmart vytvořit možnou „clearingovou událost“. Uvedl, že očekává, že druhé čtvrtletí bude pro hrubé marže do budoucna „koryto“, ale ponechal pro akcie doporučení „držet“.

Zdroj: Walmart

Navzdory krátkodobým potížím Kelly Bania z BMO Capital Markets (outperform, 160 USD) očekává, že se Walmart odrazí ode dna a v budoucnu bude dosahovat „konzistentnějšího růstu zisku“.

„Ačkoli toto oznámení bylo zklamáním a zdůrazňuje, jak nízká je stále viditelnost napříč spotřebitelským prostředím, cenu akcií WMT nadále považujeme za atraktivní pro globálního maloobchodníka s obtížně replikovatelným rozsahem a nejlepší cenovou pozicí ve své třídě,“ napsal Bania ke snížení výhledů.

Stephanie Wissinková (koupit, 150 USD) z Jefferies považovala úpravu za „nezbytný tvrdý reset“ a ponechala pro akcie nákupní doporučení.

„Ačkoli nemáme rádi snížení vodítek od společnosti, o které se domníváme, že je zvýhodněna do recese, vidíme tuto revizi jako realističtější oproti předchozí,“ napsala Wissink.

Zdroj: Pixabay

Navzdory varování ohledně zisku se několik analytiků domnívá, že Walmart má v současném ekonomickém prostředí i nadále lepší pozici než jeho konkurenti. Podle Kate McShaneové z Goldman Sachs (koupit, 135 USD) je řada současných nákladových tlaků pravděpodobně pouze dočasná a dlouhodobější trajektorie společnosti by měla převážit.

Walmart mezitím nadále získává tržní podíl v segmentu potravin, což naznačuje, že spotřebitelé na společnost v tomto náročném prostředí spoléhají, uvedl Peter Benedict z Baird (outperform, 140 USD). Poslední krok může podle něj naznačovat snahu „vyčistit paluby“ a snížit riziko akcií Walmartu v souvislosti s nástupem Johna Davida Raineyho do funkce finančního ředitele.

„Přesto ponecháváme naše hodnocení Buy, protože se domníváme, že odhady byly zbaveny rizika, a zdá se, že WMT v současném prostředí získává tržní podíl, což by se mělo ukázat jako lepkavé,“ uvedl Michael Baker (PT 148 USD) z DA Davidson ve zprávě klientům. „To by mělo vést k lepším tržbám, zatímco marže se v roce 2023 obnoví, jakmile budou zásoby zredukovány.“